Labdaadogatós
Ferenczi Anita
2005/01/18 10:48
1745 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ügyességi játékuk alkalmas arra, hogy oldja az iskolai követelmények miatti feszültséget a diákokban, ugyanakkor fejleszti a koncentrációs készséget és az ügyességet is.
  • Résztvevők száma (minimum-maximum): 10-40
  • Résztvevők életkora (minimum-maximum): 9 - felső korhatár nincs
  • Játékidő: 5 - 15 perc
  • Helyigény: szabadban, de játszható kisebb nagyobb teremben is
  • Kellékigény: két labda
  • A játék megnyitása, nyitánya: Ismertesük a játékszabályokat.

A játék menete

A játékosok körben állnak. Minden játékosnak adunk egy-egy számot egytől kezdve, növekvő sorrendben. Az egyes és a kettes sorszámot viselő játékos kap egy-egy labdát. Miután a játékvezető jelt ad, az egyes sorszámú játékos feladata, hogy továbbadja a kettővel mellette álló, szintén páratlan sorszámú játékosnak a labdát, aki a következő páratlan sorszámú játékosnak adja tovább. A kettes sorszámú játékos az ellenkező irányban indítsa a labdát, amit a páros sorszámú játékosok adnak körbe. Ha valaki elejti a labdát, akkor utána kell mennie, fel kell vennie, és vissza kell állnia a körbe - folytatva a labda adogatását.

A játék befejezése lezárása

A játéknak akkor van vége, ha az egyik csapat visszajutatta a labdát, az indító játékoshoz. Ha kisebb létszámú csoporttal játszunk, akkor lehet több kört is játszani (pl. 3-szor körbe kell, hogy menjen a labda).

Értékelés, jutalmazás

Dicsérjük meg a játékosokat, köszönjük meg a részvételt, kérdezzük meg, hogyan érezték magukat. Ne engedjük, hogy a kevésbé ügyeseket a többiek kicsúfolják!

Lehetséges továbbfejlesztések, variációk

A játék játszható úgy is, hogy mindkét labda egy irányban indul. Ebben az esetben a két indító játékosnak nem egymás mellett kell lenniük, hanem mondjuk egymással szemben. Ezzel a változattal játszhatunk akár három vagy több labdával is (a játékosok minden harmadik társuknak kell, hogy adják/dobják a labdát).

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten