Lemezvarázslat - az LVM II.
2005/03/20 13:58
1004 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Eljött az idő, hogy az LVM logikáját megismerve létrehozzuk az első kötetcsoportunkat.

Az LVM létrehozása előtt első lépésként inicializálni kell azokat a lemezeket vagy partíciókat, amelyekből fizikai kötetet fogunk készíteni. Ezt a pvcreate parancs segítségével tehetjük meg:

pvcreate /dev/sda
pvcreate /dev/hda1

A fenti parancsok egy ún. kötetcsoport-jelzőt (volume group descriptor) hoznak létre a jelölt lemezen, illetve partíción.
Következő feladatunk a kötetcsoport (volume group) létrehozása. Erre a feladatra a vgcreate parancsot fogjuk használni az alábbi módon:

vgcreate felhasznalok /dev/hda /dev/hdb

Az utasítás hatására létrejön felhasznalok néven a kötetcsoportunk, melynek tagja a két látható merevlemez lesz. A kötetcsoport használatba vételéhez szükség van még annak aktiválására, ezért adjuk ki a vgchange -a y felhasznalok parancsot.Nyilván nem túl praktikus a létrejött területet egyben felhasználni, ezért folytassuk a particionálással. Az LVM terminológiája szerint logikai kötetet (LV) fogunk létrehozni, mégpedig az lvcreate utasítással:

lvcreate -L2000 -nhome felhasznalok

A fenti parancsból logikusan következik, hogy létrejön egy LV home néven, 2000 MB-os méretben, mégpedig a felhasznalok VG-n belül, amelyet mostantól a /dev/felhasznalok/home eszközként használhatunk. Próbaképpen készítsünk egy EXT3 filerendszert rajta: A létrejött "meghajtó" ugyanúgy használható, mintha egy valódi fizikai eszköz lenne: felcsatolhatjuk, felvehetjük a /etc/fstab file-ba, az egyetlen - de talán hasznos - furcsaság az elérési út beszédesebb volta.
Természetesen további LV-ket is készíthetünk ehhez azonban jó volna tudnunk, hogy pontosan mekkoraszabad hely áll még rendelkezésünkre. Ilyenkor (is) használhatjuk a vgdisplay parancsot, amely a következő kimenettel örvendeztet meg bennünket: A megjelenő információkból leolvashatjuk, hogy a VG legfeljebb 256 LV-t képes kezelni, ebből jelenleg hatot használunk (Cur LV). Az elérhető legnagyobb LV méret 2 TB (!), a VG mérete 221.62 GB, amelyből 45.12 GB foglalt, marad tehát 176.50 GB-nyi szabad területünk.
Meggyőző? Az! :)

(folytatjuk)

Béres László
beres@bkf.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten