Leverted a lécet?
Buzál Csaba
2004/11/03 12:00
922 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Hidd el, "jó családokban is előfordul"! Úgy érzed, kedvenc kamasz éveidet a tanulásra pocsékoltad, és mégsem sikerült... Rázd meg magad... Ha eddig semmi más nem szerepelt a terveidben, csupán a továbbtanulás, akkor most gondolj át néhány dolgot.

Jövőre tutira sikerül
Az egyetemek, főiskolák legtöbb karán előkészítőket szerveznek. Ezek azért nagyon hasznosak, mert általában az az intézmény ismeri leginkább a felvételi követelményeket, amelyik meghirdeti az adott szakokat. Érdemes minden hírforrást figyelni, mert vannak olyan felsőoktatási intézmények, amelyek 0. évfolyamot hirdetnek. Ennek elvégzése minimum felkészít a felvételire, de vannak olyan iskolák, amelyek e sikeres évet/félévet követően eltekintenek a felvételi vizsgától, vagy az előkészítő évfolyamon tanult tárgyakat beszámítják az egyetemi vagy főiskolai évek során.
Ha második vagy csak kényszerből megjelölt szakra nyertél felvételt, használd ki az előtted álló egy-két félévet, és felvételizz újra. Ez alatt az év alatt ráhangolódhatsz az egyetemi tanulmányok végzésének módszereire.
Biztos, hogy jó szakmát választottál?
A következő egy év remek alkalom szakmai tapasztalatszerzésre is. Kipróbálhatod magad a választott szakmai területen. Nézd meg alaposan, tényleg azzal a munkával szeretnéd eltölteni életed jelentős részét? Ha például pszichológia szakra jelentkeztél, és elutasítottak, van még mód arra, hogy pszichológusasszisztensi képzésben vegyél részt, és pszichológusok mellett dolgozzál, betekintést nyerve hétköznapi munkájukba.
Gazdasági területen is találhatsz - némi utánjárással - olyan céget, ahol kipróbálhatod magadat. Az sem mellékes, hogy ez idő alatt új kapcsolatokat teremthetsz, melyek hasznát a későbbiekben is élvezheted. Gyakornoksággal persze nem keresi magát halálra az ember. Sőt, azt is érdemes megfontolnod, hogy akár ingyen dolgozz néhány hónapot. A cégek ezt az önkéntességet az elkötelezettség jelének tartják. Ha jövőre felvesznek, és a szakmai gyakorlathoz keresel terepet, vagy a diploma megszerzése után munkahelyre lesz szükséged, máris jobb esélyeid vannak egy olyan cégnél, ahol már dolgoztál.
Ha úgy érzed, inkább kiszállnál az egészből és szabadságra, utazásra vágysz, akkor ideiglenesen azt is megteheted. Itt a remek az alkalom, hogy eltölts egy évet külföldön, nyelvet tanulj, megismerkedj idegen kultúrákkal, és egy kis pénzt gyűjts. Ha sikerrel birkózol meg a beilleszkedés nehézségeivel, megnövekedett önbizalmad elég muníciót jelent majd a következő felvételi időszakra.
Nem hiszem, de lehet
Az is lehetséges, hogy az idei elutasítás egyfajta jelzés a számodra. Nem sikerült a felvételi, mert nem is ez az a terület, amely igazán érdekel. Az is előfordulhat, hogy szüleid, nagyszüleid álmát próbáltad valóra váltani választásoddal. Sőt, meglehet, hogy tanulási módszereiddel volt probléma.
Ez az év szólhat arról, hogy választ adsz a fenti kérdésekre, majd a siker reményében kidolgozol valami hatásosabb stratégiát.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten