Lothar Meyer a periódusos rendszer egyik úttörője
Főző Attila László
2007/11/10 18:24
2414 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Julius Lothar Meyer német kémikus 1830. augusztus 19-én született Varelben. Mengyelejev periódusos rendszerének megjelenése után látott napvilágot hasonló táblázata, melyben az elemek fizikai tulajdonságát emelte ki. Mengyelejevtől függetlenül megállapította a periodicitás törvényét az elemek atomsúlyával és atomtérfogatával kapcsolatban.
Julius Lothar Meyer

1864-ben jelent meg A kémia korszerű elmélete (Die modernen Theorien der Chemie), amelyben már megjelenik egy 28 elemből álló táblázat. Meyer csoportosításának alapja nem az atomtömeg, hanem a vegyérték volt. 1868-ban már egy 57 elemből álló rendszert készített, de azt csak az orosz tudós periódusos rendszerének megjelenése után tette közkincsé.

"Már 1864-ben találtam olyan szabályszerűségeket, amelyek az addig különbözőnek tekintett kémiai elemcsaládokat ugyanabba a rendszerbe sorolták. Az atomsúlyok pontos meghatározása révén azóta a mostanáig felfedezett, kellőképpen ismert elemek is bekerülhettek ebbe a rendszerbe. Nemrégiben Mengyelejev mutatta meg, hogy ilyen elrendezés előállítható, ha az összes elem atomsúlyát, mindenféle önkényes válogatás nélkül, egyszerűen nagyságuk szerint egyetlen sorba rakjuk, a sort részekre osztjuk, s a részeket változatlan sorrendben fűzzük." - írja A kémiai elemek természete atomsúlyaik függvényében című cikkében 1870-ben.

Lothar Meyer táblázata (1870)

Mengyelejevvel ellentétben Meyer sosem jutott el addig, hogy üres helyeket hagyott volna még fel nem fedezett elemek számára.

Link

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten