Ma élő, nagy magyar matematikusok
2007/11/06 08:00
8547 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ha híres, napjainkban is élő, magyar matematikusokat keresünk, akkor nincs nehéz dolgunk. Itt most olyanokat mutatunk be, akik elnyerték az egyik legnagyobb szakmai elismerést.

A Wolf Alapítvány A Tudományok és Művészetek Előmozdítására 1976-ban jött létre, Ricardo Wolf milliárdos és felesége, Francisca 10 millió dolláros alapítványa adta meg a döntő lökést a létrehozásához.. A díj 100 000 dollár, amit több díjazott esetén egyenlően megosztanak.

1978-tól a Wolf Alapítvány évente kiosztja díjait többek között a matematika területén is.

A díjazottakat évente kijelölt 3-5 tagú szakértőkből álló bizottságok választják ki, a díjat ünnepi külsőségek között, Izrael megalakulásának évfordulóján, a Knesszetben adja át Izrael elnöke.

Az alábbi matematikusok azok, akik magyar származásúként megkapták a Wolf-díjat. Zárójelben az adományozás éve szerepel.

Akik közülük ma is élnek: Lax Péter és Lovász László, így ebben az írásban róluk szólunk.

Lax Péter

mamat1 Lax Péter 1926-ban született, és a Trefort utcai gimnáziumba járt, amikor 1941 novemberében szüleivel elhagyta Magyarországot. A család New Yorkban telepedett le.

Lax Péter a New York Egyetemen szerzett diplomát, és ott is dolgozott élete nagy részében.

A fiatal Lax Pétert számos magyar származású matematikus segítette, többek között Szegő Gábor, Erdős Pál és Neumann János. Ez volt az az időszak, amikor Neumann teljes szellemi erejével az elektronikus számítógép fejlesztésén és a hatékony numerikus módszerek kialakításán dolgozott. Mindez meghatározó hatással lehetett Lax Péterre, aki maga is a hullámszerű mozgásokat leíró sokváltozós differenciálegyenletek és az egyensúlyi rendszerekhez kapcsolódó elliptikus egyenletek kutatója lett.

Lax Péter mindössze 15 éves volt, amikor elköltözött Magyarországról, de a magyar nyelv, a magyar kultúra és a magyar kollégákkal való kapcsolat mindig fontos volt számára. Magyarországi előadásait mindig magyarul tartotta, előfordult, hogy nehézséget jelentett neki néhány szakkifejezés magyarra fordítása, de ilyenkor segítséget kért és kapott a hallgatóságtól. Néhány évvel ezelőtt a Budapesti Műszaki Egyetemen tartott előadás-sorozata olyan nagy érdeklődést váltott ki, hogy a későn érkezetteknek csak állóhely jutott, majd az ajtókat is ki kellett nyitni, hogy a folyosón is hallható legyen az előadás. Többször volt a Bolyai János Matematikai Társulat vendége, külső tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, és részt vett a Közép-európai Egyetem matematikai doktori programjának kialakításában.

Lovász László

mamat2 A 2007. év Bolyai díjasa 1948-ban született Budapesten. A Fazekas Gimnázium első matematika tagozatos osztályában végezte középiskolai tanulmányait.

A hatvanas években élők, akik sokat nézték a televíziót, azok emlékezhetnek egy nagyon szimpatikus és okos fiatalemberre, aki a Magyar Televízió "Ki miben tudós" vetélkedőjét megnyerte 1966-ban, őt Lovász Lászlónak hívták.

1971-ben az ELTE TTK matematika szakán fejezte be tanulmányait, már ekkor sikerült bebizonyítania Berge francia matematikus mintegy 20 éve nyitott „perfekt gráf sejtését”

Ezután az ELTE-n tanított és dolgozott az intézmény Geometria Tanszékén, majd 1975-től a Szegedi Tudományegyetem Geometriai Tanszékének tanszékvezető docense, majd egyetemi tanára lett. A szegedi évei alatt nagyon aktívan vett részt az egyetem szakmai, és közéletében.

1982-ben visszatért az ELTE-re, ahol a Számítógéptudományi Tanszék vezetője lett.

1979-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, majd 1985-ben rendes taggá választották.

1993-tól 1999-ig a Yale Egyetemen oktatott, eközben sok híres egyetem vendégprofesszora is volt. 1999-ben a Microsoft Kutatóintézet kutatója lett.

2006-ban tért haza Magyarországra, azóta az ELTE Matematikai Intézet igazgatójaként dolgozik.

A gráfelmélet kiemelkedő tudósa, de más matematikai területeken is alkotott.

Forrás:

Tarcsay Tamás

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten