Magatartásformálás
Nádori Gergely
2006/07/03 15:00
1637 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
"Amíg jutalomfalat és éhes állat létezik, bármilyen állatot bármire be lehet tanítani" - mondta az egyik leghíresebb hollywoodi idomár. Vajon milyen elven működik ez a tanítás? Hogyan kapcsolódhat a flrodiai delfinek megmentéséhez? Cikkünkből mindezt megtudod és ki is próbálhatod, milyen delfinidomár válna belőled. Írásunk a National Geographic Kids júliusi számához kapcsolódik.
Pavlov

A magatartáskutatás (etológia) egyik alapítójaként az orosz Pavlovot szokás megnevezni. Ő volt az, aki kutyák vizsgálatával feltárta a feltételes reflexek kialkulásának mechanizmusát. A feltételes reflexek kialakítása, más néven társításos tanulás vagy kondicionálás azon alapul, hogy egy már meglévő ingerületet kiváltó ingerhez másik inger társul. A kalsszikus példa szerint a csengő hangja már kiváltja a kutya nyálelválasztását, ha etetés előtt mindig megszólal a csengő. (Érdekeség, hogy pont ezt a Pavlovnak tulajdonított kísérletet, ő sosem végezte el. Használt fényeket és különféle hangokat, de csengőt sosem.)
Ennél egy fokkal bonyolultabb az operáns tanulás, vagy más néven operáns kondicionálás. Ebben az esetben az állat a viselkedései közül azokat fogja gyakrabban alkalmazni egy-egy helyzetben, melyek ott megerősítést nyernek. Operáns tanulásra valamilyen mértékben minden idegrendszerrel rendelkező élőlény képes.

Skinner és a skinner doboz Az operáns tanulás további finomításával alakult ki a magatartásformálás (behaviour shaping). Ebben az esetben, mikor egy bonyolult feladatsort akarunk megtanítani az állatnak, először akkor is adunk neki jutalmat, amikor valami kicsit is hasonlót csinál. Pl. ha azt akarjuk, hogy egy egér felmenjen egy lépcsőn, már akkor is adunk neki jutalmat, ha a lépcső felé indul. Mikor ez már rögzült az állatban, akkor csak olyan esetben kap jutalmat, ha valami további megfelelőt csinál, például fellép a lépcsőre. Kellő idővel és türelemmel így egészen bonyolult dolgokat is meg lehet tanítani az állatoknak. A magatartásformálás úttörője, Skinner, speciális kísérleti eszközökben, skinner-dobozokban vizsgálta az állatok tanulását. A magatartásformálás a pszichológiára is nagy hatással volt, a behaviorista iskola ennek a módszernek a hatására jött létre.

Ebben az animációban kipróbálhatod, milyen idomár lenne belőled! A delfinre kattintva adhatsz neki halat (farkával integet, ha megkapta), ha háromszor kap nagyjából hasonló helyen halat, megtanulja, hogy oda érdemes menni (ilyenkor a szájával jelez). A delfin időről időre visszatér a kiindulási pontra (narancs színű pötty) és bejárja a megtanult utat. Kis türelemmel egészen bonyolult táncot is megtaníthatsz a delfinnek. Ha újra akarod kezdeni a tanítást, a jobb alsó sarokban levő gombra kattinthatsz.A magatartásformálás különleges esete volt, mikor a Kathrina-hurrikán nyomán az óceánba került delfineket próbálták visszaterelni a delfináriumba. Több napon át kellett őket tanítani arra, hogy felcsússzanak a szállítómatracra. Minderről részletesebben a National Geographic Kids júliusi számában olvashatsz.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten