Magyar siker a 9. Grand Prix Chimique-en
2007/09/18 08:00
880 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Grand Prix Chimique nemzetközi vegyésztechnikusi diákolimpián rendszeresen vesznek részt magyar diákok. 2007-ben a rangos, nemzetközi versenynek Zágráb adott otthont. Ezúttal is szép sikereket értek el diákjaink.

GPCh 2007

gpc

2007. augusztus 25-30. között zajlott le a 9. Grand Prix Chimique nemzetközi vegyésztechnikusi diákolimpia Zágrábban.

Az alaposan előkészített és jól szervezett nehéz versenyen 11 ország 31 versenyzője vett részt.

A versenyen 8 órás munkaidőben laboratóriumi mérési és preparatív vegyészi feladatokat kellett megoldani. Az egyik feladat a cink komplexometriás meghatározása volt kadmiumtól való ionkromatográsiás elválasztást követően. A preparatív kémiai munka pedig bis(pentán-2,4-dionato)réz (II) előállítása volt, és tanulmányozni kellett ennek reakciótermékeit nikotinamiddal és 4,4'-bipiridinnel.

A versenyen az aranyérmet Nina Lang (Németország) nyerte el. A magyar csapat kiváló összteljesítményt nyújtott. Fandel Richárd a budapesti Petrik Lajos Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola most végzett diákja bronzérmes lett, és tőle csak 1 ponttal maradt el Kathi András (Erdey-Grúz Tibor Vegyipari Középiskola és Kollégium, Debrecen). Szabó Tamás (Petrik Lajos Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola) szép eredménnyel a mezőny közepén végzett.

A csapatot Dr. Riedel Miklós (ELTE) és Fogarasi József (Petrik Lajos Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola) vezette.

A zágrábi versenyről a www.psvprelog.hr/grhttp://www.psvprelog.hr/grandprix/index.htmlandprix/index.html honlapon, a GPCh-ről annak hivatalos honlapján www.gpch.hu található információ.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten