Már az unokák is látják!
2004/12/01 08:00
602 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!

Negyedszázados lesz januárban a városvédő műsor, melynek szerkesztője, rendezője, vezetője, operatőre egy személyben Ráday Mihály művészettörténész.

Munka közben Éppen huszonöt évvel ezelőtt indult útjára a Magyar Televízió városvédő műsora, mely az Unokáink sem fogják látni (avagy Városvédő Pallasz Athéné kezéből időnként ellopják a lándzsát) címet viseli. Azóta szolgálja az épített környezet megismerését, értékeinek megbecsülését, védelmét. A produkcióért a műsorvezető-szerkesztő-rendező-operatőr Ráday Mihály, a Magyar Televízió Balázs Béla- és Kossuth-díjas főmunkatársa a nézők aktív érdeklődése mellett már számtalan hazai elismerést kapott, köztük 1998-ban megkapta az Európa Nostra személyre szóló érdemérmét is.

Ráday Mihály szívügyének tekinti feladatát. A Budapesti Városvédő Egyesület alapítója, elnöke. Gyakran jelennek meg írásai, fényképei különféle újságokban, folyóiratokban. Több könyvhöz írt már elő-, vagy utószót, bábáskodott megjelenésüknél. Eddig négy könyve (közel ötezer fényképpel) és egy egyetemi jegyzete jelent meg.    Egy újabb elismerés...  A városvédő műsor huszonöt évvel ezelőtt a Terefere c. szórakoztató irodalmi-zenei műsor betétje részeként indult 1980 elején. Akkoriban még csak kéthavonta volt látható a képernyőn 8-10 percben, ennyi idő jutott az épített környezet értékeinek megismertetése. Még nem érte el a bűvös tizedik adást sem, amikor sikerült önállóvá válnia.

Kezdetben 25 percben, majd folyamatosan növekvő műsoridővel továbbra is kéthavonta került adásba az M1-en, s minden alkalommal megismételve az M2-n is, hogy a műsorban felvetett témák a határon kívüli magyarságot is elérjék. 2003-tól a 6x52 perc helyett 12x26 percben jelentkezik a műsor. Emellett elkészült egy negyvennégy órányi műsor is Katona Tamás történész közreműködésével az 1848/49-es emlékhelyek bemutatása és védelme érdekében. Valamint egy hat részből álló sorozat is Deák Ferenc életének helyszíneiről, és a Tegnap városa címet viselő kétrészes film is napvilágot látott Ady Nagyváradáról. Gratulálunk a műsorhoz, s kívánjuk, hogy még legalább huszonöt éven keresztül hívja fel figyelmünket építészeti értékeinkre!  A kép forrása  www.mtv.hu


Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten