Már első látásra szimpatikus
2004/10/13 19:19
681 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az önéletrajz és a kísérőlevél a belépő a megcélzott munkahelyre, a kívánt állás betöltése érdekében. Mindkettőnek eleget kell tenni bizonyos szabályoknak ahhoz, hogy célját elérje, azaz meghívják egy személyes találkozóra.

Hagyományos típus
Összefüggő fogalmazás formáján született, a szülők adatait is tartalmazó irat. Az életpálya egymástól elváló történéseit az elkülönülő bekezdések jelölik. Ma már kevés esetben elfogadott.
Amerikai típus
Egymástól jól elkülönített fejezeteket tartalmaz, frappánsan megfogalmazott karriercéllal indít. Az egyes évszámok jól elkülönülnek, azonnal információt kap az olvasó az elvégzett tanulmányokról, betöltött pozíciókról és a hozzá kapcsolódó feladatokról. Külön fejezetben jelennek meg a készségek, képességek, illetve az érdeklődési kör.
Kronologikus
Formáját tekintve az "amerikai" típushoz áll közel. Megkülönböztető jellemzője, hogy az iskolai végzettség, a szakmai tapasztalat időrendje a jelentől halad a múlt felé.
Formai szempontok
1. Felépítés: Pályakezdők esetében elegendő az egy oldalas önéletrajz, ami tartalmazza a személyi adatokat, a tanulmányokat, a szerzett szakmai gyakorlatot, készségeket, képességeket, illetve az érdeklődési kört - amennyiben ez érdekes. Jó, ha egy mondatban megjelölik szakmai céljukat, tervüket. Gyakorlattal rendelkező pályázók esetében a hangsúly a szakmai tapasztalatra esik. A betöltött pozíció megnevezése mellett fontos kiemelni a hozzá kapcsolt feladatokat, vezetői megbízatást, ha volt ilyen. Kedvezőbb, ha az időrend a mai tevékenységtől halad a régebbiek felé, hiszen mindig az aktuális feladatok érdeklik leginkább a munkát kínáló felet. Rendkívül fontos, hogy az önéletrajz legyen áttekinthető, az egyes információkat azonnal látni lehessen, ne kelljen keresésükkel bajlódni. Ha több oldalas önéletrajzot készítünk, mindig számozzuk be, ne adjunk esélyt a későbbi oldalak elkeveredésére.
2. Felhasznált papír: Elfogadott az egyszerű, fehér A4-es formátumú lap. Ha ettől eltérőt akarunk, ügyelni kell az egyszerűségre és arra, hogy az olvasó figyelmét inkább a tartalom kösse le, mint a papír minősége.
3. Fénykép: Ha fényképet csatolunk személyi anyagunkhoz, az minden esetben igazolványkép legyen. A mellékelt fénykép legyen friss, jelenlegi külsőnket ábrázolja. Ha csatoljuk, ügyeljünk nevünk feltüntetésére a hátoldalon, mert a kép kieshet a borítékból, és akkor nem tudják azonosítani. Az önéletrajzra szkenner segítségével bevitt képnél fontos a nyomtatás minősége. Fekete-fehér, rossz minőségű nyomtató használata torzítja arcvonásainkat, rontja személyi anyagunk színvonalát.
4. Kézzel írt életrajz: Önéletrajzzal kapcsolatban általános elvárás a számítógéppel írt formátum. Egyes szoftverek előre elkészített sablonokat tartalmaznak, ha nincs idő a személyre szabott tervezésre, segítségül hívhatók. Abban az esetben kell kizárólag kézzel írott pályázati anyagot benyújtani, ha a cég ezt külön kéri. (Ilyenkor illik saját kézírásunkat használni, még akkor is, ha a családban akad olyan, akinek írása olvashatóbb, mert gyakran grafológiai vizsgálatnak vetik alá a kapott pályázatokat, és a másik fél ránk kíváncsi, nem családunk tagjaira.)
Néhány fontos kérdés, ami segít eldönteni, hogy jó úton halad az elkészítés vagy sem
­ Első benyomásra rendezett?
­ Nyelvi hibától mentes?
­ Rövidek és érthetők a mondatok?
­ A másolatok minősége kifogástalan?
­ Jól strukturált?
­ Elegáns?
­ A használt karakter könnyen olvasható?
­ Az időpontok jelölése az egész önéletrajzban egyforma?
­ Eléggé hangsúlyozza az adott személy különlegességét?
­ Kiemelkedik, amit hangsúlyozni akart?
­ Megjelölt olyan telefonszámot, ahol elérhető?

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten