Matöri V. Gerbert D'Aurillac
2002/03/05 08:00
1494 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Matematikatörténeti sorozatunk az ötödik részéhez érkezett. Ebben megismerkedhetünk egy Benedek rendi szerzetessel, aki természettudós és matematikus is volt egy személyben. Ő volt az első francia pápa, ő adományozott koronát Szent István királynak. Pályázati kérdéseket is találhatnak olvasóink az anyagban.

Várjuk e korábbi írásokban is feltett kérdésekre a válaszaitokat, hiszen értékes díjakért folyik a küzdelem! (matematika@sulinet.hu, tortenelem@sulinet.hu )

Sorozatunk itt következő cikkében az első francia pápával foglalkozunk, aki szerzetes és matematikus is volt egy személyben.

Matöri V. GERBERT D'Aurillac (II. Szilveszter pápa) (950?--1003)

Francia matematikus, természettudós. Bencés szerzetes, aki 999-ben II. SZILVESZTER néven római pápa lett, ezt a nevet I. (Szent) Szilveszter pápa iránti elkötelezettsége folytán vette fel. III. Ottó Német-római császár tanácsadója volt. Elítélte a simóniát és a nepotizmust, viszont kiállt a cölibátus mellett, valamint a kolostori apátok szabad választása mellett.
Az általa küldött koronával koronázták meg SZENT ISTVÁN királyunkat. Ő alapította az esztergomi érsekséget is.

Spanyolországban tanulva ismerkedett meg a hindu-arab számírással, amelynek számjegyeit az ő abakusza révén ismerte meg Európa. Osztási tudománya miatt az ördöggel való cimborálással is vádolták. Az osztó és az osztandó kifejezések is tőle származnak.
A cordobai egyetemen tanított matematikát, nagy szerepe volt az ókori gyakorlati geometria középkorba való átmentésében. Foglalkoztatták a szabályos háromszög tulajdonságai, a 7 egységnyi oldalú szabályos háromszög területét 21 területegységnek vélte.

II. Szilveszter és Asztrik apát Egyszer egy titokzatos utat tett Indiába. Ott szerzett ismereteivel bámulatba ejtette környezetét. Volt például a palotájában egy bronzfej, amelyik igennel vagy nemmel válaszolt a feltett politikai és a kereszténység általános helyzetére vonatkozó kérdésekre. II. Szilveszter szerint (Migne latin Patrológiájának CXXXIX. kötete) a gép algoritmusa nagyon egyszerű volt, a kettes számrendszeren alapult.

Született pedagógus volt, Reims-ben például abacusszal való számolást oktatott. Szeretett tanítani, de őmaga is szüntelenül tanult.

Gerbert barát nemcsak a matematika tudományával foglalkozott, mechanikus időmérőt is szerkesztett, feltehetőleg víziórát, azaz klepszidrát. Az orgona használatát is propagálta. (Voltak, akik emiatt varázslónak tartották.)

II. Szilveszter pápa nevével is találkozhatunk az alábbi web oldalakon:

Kérdések az olvasóhoz:

1. A 2002 a kettes alapú számrendszerben:

a) 100100011100

b) 100010110001

c) 111001

d) 11111010010

2. Melyik racionális számmal közelítette II. Szilveszter pápa a irracionális számot?

a) b) c) 1 d)1.7

3. Kivel együtt és miért kellett elmenekülnie Rómából? Mikor térhetett vissza?

4. Milyen nagy egyházi reformhoz kapcsolódott? Mi vont ennek a reformnak a lényege?

Forrás:

  • Sain Márton: Nincs királyi út! Gondolat K. Bp. 1986
  • Hangay Zoltán: A pápák könyve Trezor K. Bp. 1991

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten