Mechanikus mérőeszközök hosszmérésre
Zsigó Zsolt
2005/06/15 15:31
9926 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
"Csak az van, amit mérni lehet", tartják a műszaki szakemberek. És va­lóban, a műszaki és a tudományos ku­tatások, fejlesztések alapja a mérhető mennyiségek minél pontosabb, minél megbízhatóbb mérése. Sorozatunk első részében a hosszmérés hagyományos eszközeit mutatjuk be.

Egyenes szakaszok mérésének legegyszerűbb módja a vonalzóval való mérés. A mérés pontossága, adott hosszúságú vonalzó esetén független a vonal hosszától, értéke - megfelelően pontos 1 mm-es beosztású acélvonalzó esetén - ± 0.14 mm. Ez tulajdonképpen nem más, mint a leolvasás rendszeres hibája. Ha a mérendő egyenes szakasz hosszabb, mint az acélvonalzó, akkor a mérést csak több lépésben tudjuk elvégezni, s ez megtöbbszörözi a rendszeres hiba nagyságát, sőt további hibaforrásként léphet fel az egyenes szakasz több részre osztásakor elkerülhetetlenül fellépő hiba is. Fa-, vagy műanyagvonalzó a gyártási pontatlanságok, illetve a nem megfelelő mérettartás miatt (vetemedés stb.) precíz mérésre nem alkalmas. Egyéb nem állítható mérőeszközök: ilyenek a mérőhasábok, mérőlécek, mérőszalagok. Ezek az eszközök hosszméretek mérésére alkalmasak. Használatuk mérési pontossága a beosztásuktól függően milliméter nagyságrendű.

Mérési hibalehetőségekről és okokról a következő ábra ad felvilágosítást. Az ábrázolt hibák gyakorlatilag minden méréskor felléphetnek, elkerülésükkel a mérés hitelessé válik.
Parallaxis, vagy nézőszög hiba Állítható mérőeszközök: legelterjedtebb típusa a tolómérő. Precíz, finom műszer, gyakorlatilag a barkácsolási igényeket teljes mértékben kielégíti, de a fizikai mérések során is nagy hasznát vehetjük. Használata során figyeljünk rá, hogy a kellő erővel szorítsuk a mérendő tiszta felületre. Alkalmas külső méretek, belső méretek és furatok mélységének mérésére. Tolómérő Mérési pontossága 0,1 mm. A méretleolvasást a nóniusz-skála teszi lehetővé. A tizedes pontosságú méret leolvasásakor az egész millimétert az az érték adja, amire a tolóka 0 beosztása esik. Ez után figyeljük meg, hogy a szár főbeosztásán és a tolóka nóniusz-beosztásán melyik jelzővonal pár esik pontosan egy vonalba! Ez a nóniusz-érték adja a tizedes értéket, amit az egész milliméterhez hozzá kell adnunk.

A mikrométer

Pontosabb mérés elvégzésére alkalmas a mikrométer (5). Méréstartománya kicsi, általában 25 mm. Mérési pontossága 0,01 mm. Használata egyszerű, de célszerű a tévedések elkerülése miatt először tolómérővel ellenőrizni az egész milliméterek nagyságát és csak a pontos századrész értékeket meghatározni vele. A mikrométer szerkezeti felépítését mutatja be következő ábránk. A méretek leolvasására a henger palástfelületén elhelyezett leolvasó skála nyújt lehetőséget.

Mérés a mikrométerrel

A mérendő hosszúságot a kengyelben rögzített mérőtapintó, és a mérőhüvelyben forgatható mérőorsó mérőfelületei között mérjük. A mérőfelületek általában keményfém-lapkákkal készülnek. A mérőorsóval együtt forog a mérődob, melynek peremén körkörös mérőskálát alakítottak ki a 1/100 mm-es értékek leolvasására. Az egész, és a 0,5 mm-es értékek a vezetőhüvelyen vízszintesen kiképzett skálán olvashatók le. A kengyelben lévő orsórögzítővel lehet a menetes mérőorsót rögzíteni. A mérődob végében elhelyezett finombeállító csavarral lehet megvédeni a túlhúzástól a mikrométert. (Túlhúzáskor túl nagy a mérőnyomás, ekkor egy kilincsmű elforog, a mérőnyomás állandó marad.) A mérődob egy teljes fordulata alatt a mérőorsó 0,5 mm-t fordul a tengely irányban, miközben a mérődob is vele fordul. A mérődob alatt vezetőhüvelyen lévő hosszirányú milliméteres skála és a mérődob peremén található 0,01 mm-es körskála viszonylagos helyzetéből a mért értékek közvetlenül leolvashatóak.
A leolvasás 0,01 mm-es pontosságát az teszi lehetővé, hogy a menetes orsó 0,5 mm-es elmozdulására a mérődob egy teljes fordulatot, illetve a peremén lévő körskálán mérve 50 osztást fordul el. Amikor tehát a körskála egy osztást fordul, a mérőorsó a 0,5 mm-es emelkedésének 1/50 részével mozdul el, tehát 0,01 mm utat tesz meg.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten