Média kisszótár: fanzine
2004/01/25 23:19
3070 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Számos olyan kifejezés forog közszájon a média világával kapcsolatosan, melyeket sokszor hallottunk, olvastunk - talán használunk is -, de a jelentésüket illetően mégis bizonytalanok vagyunk. Ezek közül választottunk ki néhányat kisszótárunkban és pontos magyarázattal próbáljuk segíteni megértésüket.

Média kisszótár: fanzine

A legendás hírű Factsheet Five címoldala

Azoknak a függetlenül publikált folyóiratoknak, magazinoknak az összefoglaló neve, amelyeket szerkesztőik valamely speciális terület, személy, jelenség, esemény iránt érdeklődők kíváncsiságának kielégítésére szánnak. Számuk gyakorlatilag napról napra változik, mivel átlagosan csak minden második kiadvány éri meg a kiadás második évét. Napjainkban csupán az Egyesült Államokban megközelítőleg 20.000 -et tartanak nyilván. Internetes változataik (az e-zinek vagy web-zinek) száma felbecsülhetetlen. A foci vagy kosárlabdacsapatokról, zenei stílusokról, alternatív életmódokról, vallási csoportokról, paranormális jelenségekről vagy akár halálnemekről szóló fanzinok tematikája és példányszáma rendkívül széles skálán mozog.

A fanzinok gyakran hatalom- és fogyasztás-ellenes szemléletet képviselnek. Népszerűek a magukkal a fanzinokkal foglalkozó ún. metafanzine-ok, amelyek listavezetője, a Factsheet Five az 1982-ben megjelent négyoldalas és 25 darabos első szám óta 140 oldalas és 80.000 példányban terjesztett kiadvánnyá növekedett. Sniffin Glue címlap a 70-es évekből 1926-ban Hugo Gernsback Amazing stories című scfi-fi kiadványa - s ilyenre addig nemigen volt példa - levelezési rovatában teljes névvel és címmel együtt közölte a hozzászólásokat. Az Amazing Stories körül hamarosan kialakult a sci-fi rajongók saját köre, majd a hasonló fan-klubok egyike 1930-ban kiadta az első fanzine-nak számító Cometet. Hamarosan Európában is megjelentek a saját terjesztésű kiadványok, amelyek akkoriban főként politikai csoportokhoz (szamizdatok) és művészi mozgalmakhoz kapcsolódtak (pl. a dadaisták röpiratai).

A mai értelemben vett fanzine-ok kialakulása azonban a 70-es évek közepére tehető, két underground zenei kiadvány, az amerikai Punk és az angol Sniffin" Glue megjelenésével. Az olcsó fénymásolási eljárások elterjedése megindította az amatőrmagazinok áradatát, majd a világháló létrejöttével a fanzine-ok "átköltöztek" az internetre, a felhasználóbarát szerkesztő szoftverek kifejlesztését követően pedig vírusszerűen elszaporodtak. A fanzine-ok jelenleg a mémek (főként a speciális témakörökhöz kapcsolódó faktoidok) különösen hatékony terjesztői.

Kérdések

  1. Mit takar a "fanzine" kifejezés?
  2. Milyen kiadványok tekinthetőek a fanzine-ok előzményeinek?
  3. Milyen fanzine-okkal rokon - saját terjesztésű - kiadványtípusokat ismersz?
  4. Mikor jöttek létre az első - mai értelemben vett- fanzine-ok és milyen technikai eljárás gyors elterjedésének köszönhették népszerűségüket?

Forrás

Linkek

  • E-zine directory E-zine-k katalogizált gyűjteménye (angol nyelven) http://www.ezine-dir.com/
  • Zinebook.com Mindent az internetes és nyomtatott "zine"-kről (angol nyelven) http://www.zinebook.com
  • Factsheet5 A Factsheet5 nevét viselő webhely mely legendás elődjéhez hasonlóan az alternatív kiadás/terjesztés katalógusa kíván lenni. (angol nyelven) http://www.factsheet5.org/

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten