Még több tesióra
2012/06/27 13:24
3048 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Kötelező lesz a heti 5 testnevelésóra az elsős, ötödikes és kilencedike diákok számára. 

futogyerekek_520

Kiemelten fontosnak tartja a magyar lakosság, azon belül is a gyerekek mozgáskultúrájának és sportági ismereteinek a fejlesztését az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság. Az egészségmegőrzés és az egészség védelme a társadalom közös feladata, így jó, ha a gyerekek már kisiskolás korban megismerik és megszokják a heti rendszerességgel végzett fizikai aktivitást.

Manapság a diákok idejük heti 40-45%-át az iskolában töltik, így az intézményeknek fontos szerepük van a mozgásra szoktatásban. Ennek fényében egy új népegészségügyi törekvés indult el, melynek lényege, hogy az iskola megszeretesse a gyerekekkel a sportot és a mozgást így fejlesztve egészségi állapotukat.
A mindennapos testnevelés bevezetése már középtávon is komoly eredményeket hozhat a lakosság egészségi állapotának javításában.

Szeptembertől az első, az ötödik és kilencedikes évfolyamok számára kötelező lesz a heti 5 testnevelésóra megtartása. A tervek szerint 2013-tól a teljes alsó tagozaton és felmenő rendszerben a többi évfolyamon is heti 5-re emelnék az óraszámot.

Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára elmondta, az alsó tagozatban a Nemzeti Atlétikai Szövetség által szorgalmazott és több ország által használt gyermekatlétikai programot kívánják bevezetni. Ennek megfelelően már a nyarán elindulnak a pedagógus továbbképzések, tornaterem építések és felújítások, melyhez az Új Széchenyi-terv nyújt majd anyagi támogatást.

További változás várható például a Cooper-teszt esetében, melyet minden diáknak le kell majd futnia a következő tanévben, de a távolugrás és a fekvőtámasz is a kötelező gyakorlatok között lesz. A 2013-as tanévben az iskoláknak el kell mérniük tanulóik fizikai állapotát és teherbírását. Ennek mérésére két skála, a Hungarofit és az Eurofit is használható. A Hungarofit öt részből áll, melyek tartalmaznak egy 2000 méteres futást, helyből való távolugrást, felülést, hátizomgyakorlatokat és fekvőtámaszt. A skála alpján  a diákokat teljesítményük alapján besorolhatják

  • igen gyenge
  • gyenge
  • kifogásolható
  • közepes
  • kíváló
  • extra

kategóriákba.

Szükség is lehet a több tesiórára és a sportszeretetre nevelésre, hiszen az Egészségügyi Világszervezet 2010-es „Iskoláskorú Gyerekek Egészségmegtartása” című kutatásából kiderül: a 11, 13 és a 15 éves magyar korosztály mozgásszegény életet él, melyhez hibás testkép és tévéimádat társul. Viszonylag magas a túlsúlyos gyerekek száma, és sok a testtartási rendellenességű, valamint csökkent terhelhetőségi szintű diák. A sport egyben nevelési kérdés is, mely hosszú távon segít a jobb teljesítmény és a pozitív életszemlélet kialakításában.

Te sportolsz valamit? Mit szoktatok csinálni a tesi órákon? Szerinted fontos a testmozgás? Kommentelj!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten