Megbüntetik a Katonák voltunk vietnami főszereplőjét?
2002/09/24 00:00
1507 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Magas rangú vietnami vezetők ültek össze a minap Hanoiban, hogy megvitassák: megbüntessék-e azt a vietnami színészt, aki a Katonák voltunk című amerikai filmben játszott. A "hazaárulónak" bélyegzett Don Duong ügyében, aki a Mel Gibson fémjelezte hollywoodi produkcióban szerepelt, a hosiminhvárosi hatóságok azt javasolták: pénzbüntetésre ítélik, továbbá öt évre eltiltják a színjátszástól és az ország elhagyásától. A film ellen ugyanis heves kirohanásokat intéztek Vietnamban, mert a hivatalos vélemény szerint "eltorzítja a történelmet és rossz színben állítja be a vietnami katonákat".

A javaslatot most a vietnami kulturális és tájékoztatási minisztérium illetékesei vitatják meg. A film, amelyet bár nem forgalmaztak a dél-kelet-ázsiai országban, de a fekete piacon DVD-változatban széles körben kapható, egy 1965 novemberében vívott, háromnapos véres csatát mutat be La Drang völgyében. Ez volt az első nagyobb összecsapás az észak-vietnami erők és az amerikai hadsereg között a vietnami háború idején. Az alkotás Harold G.Moore egykori amerikai parancsnok könyvén alapul. Duong játszotta benne a győztes vietnamiak parancsnokát, Nguyen Huu Ant. Az ország egyik legnépszerűbb színésze korábban több hazai gyártású háborús filmben játszott, de nem ez volt az első olyan szerepe, amelyet a helyi szervek haraggal fogadtak. Ő alakította ugyanis a vietnami származású amerikai rendező, Tony Linh Bui Zöld sárkány című filmjében egy menekülttábor tolmácsát is. E film középpontjában egy, a háború után Amerikába menekülő vietnami áll.

A hadsereg lapja, a Quan Doi Nhan Dan "ellenséges erők propagandistájának" nevezte a színészt, aki "olcsón adta lelkiismeretét és a nemzet árulója lett". A lap Duong súlyos megbüntetését követelte. A művész nem nyilatkozott a lapvéleményről, de egy korábbi interjúban meglepetését hangoztatta az őt ért bírálatok miatt, és kijelentette, hogy a jövőben nem játszik a vietnami háborúról szóló külföldi filmekben.

A vietnami filmek a mai napig a vietnami katonákat mind nemes harcosnak mutatják be, az amerikaiakat pedig kegyetlen gyilkosoknak. Annak idején nagy vihart váltott ki Michael Cimino Szarvasvadász című, 1978-ban készült filmje, amely először mutatta be a vietnamiak kegyetlenkedéseit. A később készült komolyabb amerikai Vietnam-filmek többségében (A szakasz, Született július 4-én, Jákob lajtorjája)viszont többnyire a "láthatatlan ellenség" szerepelt.

(gluck)

A film hivatalos honlapja

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten