Meghalt az élet titkának társfelfedezője
2004/08/11 12:02
967 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Alig egy éve, hogy a DNS 50. "születésnapját" ünnepeltük, most pedig halott Francis Crick, a génjeinket hordozó molekula szerkezetének egyik megfejtője.

A BBC információi szerint a Nobel-díjas biokémikust a Kaliforniai Egyetem San Diego-i Thornton kórházában 88 éves korában érte a halál, ahol vastagbélrákját kezelték. Francis Crick volt az, akinek szájából 1953-ban hangzottak el a legendás szavak: "Felfedeztük az élet titkát". A csodáról, az élet titkának megfejtéséről pedig egy 1953-ban megjelent cikk árulkodott, melyben két fiatalember adta közre elképzeléseit az élet egyik legfontosabb molekulája, a géneket hordozó dezoxiribonukleinsav szerkezetéről. Ezzel a felfedezéssel James Watson és Francis Crick a molekuláris biológia úttörői lettek, tudományos eredményeikért 1962-ben pedig Nobel-díjban részesültek.

A figyelem azonban nem irányult azonnal rájuk, hiszen a felfedezésüket követő hónapban Nagy-Britanniában új királynőt koronáztak, egy brit expedíció pedig ugyanazon a napon hódította meg a Mount Everestet. De ezek a történések később szinte elhalványultak a kettős spirál gondolata mellett, melyet ma a legtöbb tudós az évszázad, ha nem az évezred legfontosabb felfedezésének tart. Ugyanis ezzel létre jött a molekuláris genetika aranykora, s megnyílt az út a génsebészet, a klónozás, az őssejt-biológia, a DNS-ujjlenyomatok, a DNS-alapú evolúciós vizsgálatok és a biológiát napjainkban forradalmasító genomikai kutatások előtt. Richard Murphy, a Cricket foglalkoztató kaliforniai Salk kutatóintézet elnöke úgy méltatta az elhunytat, mint minden idők egyik legragyogóbb és legnagyobb hatású tudósát. Napjaink biotechnológiai (génmódosító) ipara és génterápiája nagyrészt az ő és társainak felfedezésein alapul.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten