Megoldások - BME próbavizsga 1.
Jávorszky Gábor
2003/03/16 21:38
1495 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Writing - Part I.

 1. take
 2. day
 3. get
 4. have
 5. decided
 6. cruising
 7. how
 8. lots
 9. at
 10. myself
 11. catch
 12. seats
 13. have
 14. if
 15. bit
 16. usual
 17. few
 18. beside
 19. smell
 20. on

Writing - Part II.

 1. 1
 2. 4
 3. 2
 4. 4
 5. 3
 6. 2
 7. 4
 8. 1
 9. 2
 10. 4
 11. 1
 12. 4
 13. 2
 14. 3
 15. 4
 16. 3
 17. 3
 18. 1
 19. 2
 20. 4
 21. 1
 22. 3
 23. 2
 24. 3
 25. 2
 26. 3
 27. 3
 28. 1
 29. 3
 30. 2

Reading - Part I.

 1. d,
 2. b,
 3. f,
 4. a,
 5. e,

Reading - Part II.

 1. They will become better because results in genetic medicine will help them.
 2. It means that sportspeople will be genetically manipulated in order to be stronger and faster.
 3. They are examining how the muscles of people who have suffered accidents or become old can be rebuilt with the help of gene therapy and artificial genes.
 4. The effect on mice was shocking, in two weeks they had 20% more muscles.
 5. The temptation would be enormous since even a sportsman with ordinary talent could become a national or international champion.
 6. It makes an abnormally high number of red blood cells.
 7. Yes, scientists are trying to fight anaemia with the help of an EPO gene.
 8. Sportspeople will probably use it to improve their results even though they know the consequences. (e.g. heart attack, strokes, paralysis)
 9. Dick Pound is terrified by the prospects of gene-doping and says that some people must stop it.
 10. Because due to gene-doping red cells and muscles will increase, which is a normal phenomenon, anyway. So gene-doping cannot be proved.

Reading - Part III.

Hogyan legyünk urai az érzelmeinknek?

"Hogy vagy?" Ez az az egyhangú, kifejtendő kérdés amellyel, ha őszintén kérdezzük, élénk és egyértelmű válaszokat csikarhatunk ki. De érdemes megfigyelni, hogy milyen válaszokat adnak általában az emberek. Vagy panaszkodnak a legfrissebb megfázásukról, a teniszpályán szerzett ficamról, vagy a legutóbbi fizikai bántalmaikról. Képzeljük csak el, mennyire meglepődnének, ha más hangsúllyal hallanák a kérdést. "Azt kérdezem, hogyan érzed magad?" Azaz: Boldog vagy? Úgy érzed, hogy kézben tudod tartani a dolgokat? Általában nyugodt az életed? Jól kijössz az emberekkel?

Az orvoskutatók egyre gyakrabban teszik fel ezeket a kérdéseket, hogy megértsék, melyek azon részei az életnek, amelyek a leginkább számítanak jó közérzetünk kialakulásában. Ez nem azt jelenti persze, hogy az orvosok elhanyagolnák a testi egészséget a lelki egészséggel szemben. Éppen ellenkezőleg, egyre inkább felismerik azt, hogy ez a két terület - melyeket hagyományosan szétválasztottak - valójában szorosan összefügg egymással, és a közös nevező az érzelem.

"Az érzelmi tényezőknek igen nagy hatásuk van a testi egészségre" - állítja Sarah Knox professzor. Véleménye szerint azoknak az embereknek, akik negatív érzelmek rabjai (pl. dührohamok, depresszió, szüntelen aggódás, magány), általában gyengébb az immunrendszerük, magasabb arányban szenvednek szívbetegségekben, rákban és más súlyos betegségekben, valamint gyakran korábban halnak meg, mint azok az emberek, akiknek pozitív az életfelfogásuk. A fordítottja éppúgy igaz. A kutatók azt is felfedezték, hogy a boldog kapcsolatokat megélt embereknél alacsonyabb a stressz-hormonok szintje.

Ez izgalmas hír, mivel ez azt jelenti, hogy az érzelmi jólét fokozása jobbá teheti az életünket, amely nemcsak hosszabb, hanem egészségileg probléma-mentesebb is lesz. Félreértés ne essék, a változás lehetséges.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten