Megtakarítások
Horváth Anikó
2010/06/03 14:00
450 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ha rendszeresen félreteszed pénzed egy részét, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között, hiszen így nagyobb nyereséget érhetsz el. Gondold át, mennyi ideig tudod nélkülözni a pénzedet, tehát meddig tudod lekötni. A lekötési idő szólhat hónapokra, vagy akár évekre is.

Utolsó frissítés ideje: 2010.06.03.

Amikor pénzed egy részére nincs azonnal szükséged, ajánlatos utánajárni a megtakarítási, befektetési lehetőségeknek. A bankszámla kamata általában nagyon alacsony, érdemesebb tehát lekötni a pénzedet, így nagyobb mértékben gyarapodhat. A félretett vagyonodat akár 1 hónapra, akár 10-20 évre is lekötheted. Azonban ha lejárat előtt szeretnéd visszakapni, akkor kevesebb lehet a nyereséged, bizonyos esetekben pedig a teljes hozamot is elveszítheted.

A leggyakoribb megtakarítási és befektetési lehetőségek lekötési idejét az alábbi táblázat szemlélteti:

Azt is át kell gondolnod, hogy mekkora kockázatot vállalsz a nagyobb hozam reményében. Bizonyos megtakarítási formáknál biztosan megkapod lejáratkor a lekötött pénzedet és az ígért kamatot, más befektetéseknél azonban a felvállalt kockázat függvényében a hozam lehet több is, de kevesebb is, mint például a betéti kamat. Részvénnyel ugyan kiemelkedő nyereség (vagy veszteség) érhető el, de nagyon kockázatos, így inkább merész befektetőknek ajánlatos. A befektetési jegy, az önkéntes nyugdíjpénztár és a megtakarítással kombinált életbiztosítás már kevésbé rizikós, de a legbiztosabb megtakarítási forma a bankbetét és az állampapír. Mérsékelt ugyan a nyereség, de biztos.

Kérdéseidre a bankfiókokban kaphatsz választ, de tájékozódhatsz a Pénziránytű és a PSZÁF honlapján is.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten