Mendel III. törvénye
Nádori Gergely
2005/07/18 08:00
12975 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mendel harmadik törvénye a tulajdonságok független öröklődését mondja ki. Ma már tudjuk, hogy ez a törvény nem általános érvényű, de mégsincs genetikatankönyv nélküle. Cikkünkben egy interaktív játékban próbálhatod ki a keresztezéseket és megpróbálhatod egy ismeretlen egyed genotípusát is kideríteni.

Gregor Mendel

A brnoi szerzetes, Gregor Mendel borsókon végzett vizsgálataival határozta meg híressé vált törvényeit. Az első két törvény egy adott tulajdonság öröklődésére vonatkozik, míg a harmadik azt szögezi le, hogy a tulajdonságok egymástól függetlenül öröklődnek. Ma már tudjuk, hogy ez nem minden esetben igaz, ha a gének egymáshoz közel helyezkednek el a kromoszómákon, akkor nem független az öröklődésük. Ebben az esetben kapcsolt öröklődésről beszélünk. Mendel azonban egy kicsit csalt a vizsgálataiban: csak azokról a tulajdonságokról beszélt, melyek külön kromoszómákon helyezkednek el, tehát egymástól teljesen függetlenül öröklődnek. Sokáig úgy vélték, ez Mendel különleges szerencséjének tudható be, de jegyzeteinek áttanulmányozásával kiderült, hogy több olyan tulajdonság is volt, melyeket - miután nem feleltek meg a koncepciójának - nem vizsgált tovább. Természetesen mindez semmit sem von le a törvény értékéből, mely a megfelelő megszorításokkal ma is teljesen igaz.

A képre kattintva mepróbálkozhatsz te is a keresztezésekkel

Ha már úgy érzed, biztosan érted a független öröklődés működését és tisztában vagy a jelölésekkel is (A gén a színt, B gén a csíkozottságot határozza meg), próbálkozz meg egy ismeretlen egyed genotípusának meghatározásával!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten