Merapi - Aktív vulkán Indonéziában
Juhász Zsolt
2006/05/17 11:55
4722 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Több napja tartó füstfelhő, sziklazápor utáni nyugalmi időszak még nem jelenti azt hogy az indonéziai Merapi vulkán nem fog kitörni. Milyen vulkánról is van szó?
A Merapi vulkán

A Merapi vulkán kiömlési (effúziós) és kirobbanásos (explóziós) jelenségeket is mutatott eddigi tevékenysége során. Gőzöket, gázokat, törmeléket és lávát is termel. Ezeknek köszönhetően a vulkáni törmelék és a kiömlött láva rétegenként egymásra épült. Az ilyen típusú vulkánokat nevezzük rétegvulkánnak vagy sztratovulkánnak. A Merapi Indonézia legaktívabb vulkánja, 1548 óta 68 alkalommal tört ki. Nevének jelentése: Tűz hegye. Emberek ezrei élnek a vulkán lábánál lévő falvakban 1700 méteres magasságig.

A Merapi és a környező vulkánok

A Merapi Jáva déli részén lévő vulkáncsoport legfiatalabb tagja, szubdukciós zónában helyezkedik el, azaz olyan területen, ahol a kőzetlemezek közelednek egymás felé. A térségben az Indiai-Ausztráliai lemez az Eurázsiai lemez alá csúszik. Az ilyen területek vulkánosságára jellemzőek a kúp alakú, meredek oldalú, réteges sztratovulkánok. Gyakori a robbanásos működés, a tufaszórás. A vulkáni tevékenység hosszabb távon egyenlőtlenül oszlik meg. Az SDT-ben található animáció segítségével megpróbálhatod létrehozni a Merapihoz leginkább hasonlító vulkáni formát. Nézd meg, mik a jellemzői egy ilyen vulkán létrejöttének. A képre kattintva indíthatod az animációt.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten