Mercury változatok
2005/06/22 09:33
1285 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nyári cikksorozatunk nyitó cikkében összahasonlítjuk a Mercury ingyenes levelező szerver két változatát. Az egyik Novell Netware alatt, a másik Windows alatt működik. Az ok amiért tárgyaljuk, hogy mindkettő képes Novell Netware környezetben NDS támogatással működni.

Egy rövid kis táblázatban foglaljuk össze a két program képességeit!

TulajdonságMercury/NLMMercury/32
Operációs rendszerNovell NetwareWindows
9X/NT4/2K/XP
NDS támogatás++
Önálló levélküldés-+
SPAM szűrés-+
Vírusszűrés-+
Levelezőlisták++
Alias++
Pegasus Mail ++
IMAP4-+
POP3 kliens-+
POP3 server++

Láthatjuk, hogy a Windows-s Mercury minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyre már régóta vágyunk a NLM-s verzióban is.

1. Önálló levélküldés

A Novell-s változat nem képes önálló levél küldésre, csak egy un. smarthost-on keresztül képes levelet küldeni. Ennek sajnos több hátránya is van.

  • a smarthost terheltségétől függően mennek ki a leveleink
  • a smarthost nem minden levelünket fogja továbbítani, illetve csak azokat, amelyek a saját beállított szabályainak megfelelnek.

A Közhálóban ezek elég erős szabályok. Például csak a közhálós feladójú címeket küld tovább, így ha az iskolában van olyan felhasználó, aki nem web-s felületen akar freemail-s címével levelezni, akkor gondok lehetnek a kimenő leveleivel. De mondok más, erősebb problémát. Ha bármelyik felhasználó átirányítást állít be, a beérkező leveleit egy külső email-címre szeretné továbbítani, akkor a Mercury át is irányítja, de a smarthost ezt a levelet, mivel a feladó nem közhálós cím, el fogja utasítani. A régi Sulinet hálózatban működő relay szerverek csak a kapcsolódó gép IP-címét ellenőrizték, s így minden levelet továbbítottak, ami a Mercury-tól érkezett iskolai IP-címről.

2. SPAM-szűrés

A Novell-s változatban minimális lehetőségünk van SPAM szűrésre. A levelek fogadását letilthatjuk IP-cím alapján, vagy email-cím alapján. Látható, hogy egyik sem elég hatékony, hiszen az IP alapján történő tiltás esetén nemcsak a SPAM leveleket tiltjuk, hanem az összes adott címről érkező levelet. Az email-cím alapján történő tiltás sem jó, hiszen a SPAM-küldők váltogatják címeiket. Novell NetWare 5.x-től 2 lehetőségünk van Perl alapú SPAM szűrésre: ASG és ASSP.

3. Vírus-szűrés

Szinte semmilyen eszköz nem áll a rendelkezésünkre. Védekezni a vírusos levelek ellen csak akkor tudunk, ha a vírus megadott helyről, vagy feladóval érkezik. Lásd előző pont. Az ASSP képes bizonyos szintű vírusszűrésre is.

4. IMAP támogatás

Teljesen hiányzik a Novell-s verzióból, pedig milyen jó is lenne!

5. POP3 kliens

Megadott külső POP3-s fiókból képes letölteni a leveleket, s elhelyezni egy adott postafiókba. Ez is teljesen hiányzik a Novell-s verzióból. Sajnos a Novell Netware-s verzió fejlesztése nem olyan mérvű, mint a Windows-s változaté. Míg a Windows-s változatból folyamatosan jelenik meg új változat, addig az NLM-s változat már majd 5 éve változatlan. A legfrisebb hírek szerint a fejlesztő megnyitja a forráskódot, hogy lendületet adjon az NLM-s verzió fejlődésének is. Reménykedjünk, hogy beválik a terv, s egy legalább olyan képességű Novell szerver alatt működő mail-szervert kapunk, mint a jelenlegi Windows-s változat.

Tekintsük át a fontosabb jellemzőket:

FunkciókMercury
1.48
Mercury/32
4.01b
 INW 4.11NW 5.x-6.xWindows
Önálló levélküldés--+
SPAM-szűrés-++
Vírus-szűrés-korlátozott+
IMAP--+

Aki eddig nem érezte szükségét, hogy megismerkedjen a Mercury Windows-s változatával, szerintem most már érzi. A további cikkeinkben áttekintjük milyen lépéseket tehetünk a biztonságos Windows-s Mercury használatáért.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten