Mese, vers, báb, dramatizálás, ének, tánc, mozgás, ábrázolás
Varga Szilvia
2010/08/18 10:21
5208 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy jó óvodában a kisgyermek jókat játszhat, varázslatos meséket hallhat, rajzolhat, festhet, táncolhat, mozoghat, énekelhet, jókat beszélgethet az óvodában. Vannak társai, barátai, akiket emleget. Egyre inkább önálló, egyre több helyzetben érzi magát otthonosan, és egyre aktívabb a különböző szituációk megélésében.

Utolsó frissítés ideje: 2010. augusztus 18.

A mese világa az egyébként tudatosan még fel nem fogható világot, a valóságot közel hozza a gyermekhez. A mesét hallgató gyermek a meséhez, a meséről belső képeket képzel el. A belső képkészítés is egyfajta feldolgozás. 

A mesét nem hallgató, hanem néző gyermekben ez a feldolgozás nem, vagy sokkal kevésbé történik meg. A képernyő nemcsak testileg „ülteti le” a gyermeket, hanem lelkileg is beszabályozza. Ezért a mindennapos mese hallgatásának elsőbbsége van a mesenézéssel szemben. 

A mindennap mesét halló gyermekek az iskolába lépés idejére másfél évvel előzhetik meg anyanyelvi fejlettségben azokat a kortársaikat, akik nem vagy csak rendszertelenül hallanak mesét. Holott az anyanyelvi fejlettség adja az erőteljes, önálló gondolkodás és a jól működő emlékezet alapját.

A mese teljes világképet ad, és olyan dolgokról beszél a gyerekkel – életről, halálról, szeretetről, gyűlöletről, jóról és gonoszról –, melyekről más nyelven még nem lehet beszélni. Így a mese oldja a szorongást, vígasztal és megnyugtat. Oldja a feszülő indulatokat, dühöket és félelmeket is.

A mese bábokkal vagy dramatikus eszközökkel eljátszható. 
A meséhez vagy a gyermek által kitalált történetekhez dalok, táncok, mozgásos elemek is kapcsolhatók, esetenként változatos ábrázolási technikákkal vegyíthetők a szükséges kellékek.
A gyermekek lehet, hogy nem kijátsszák, hanem lerajzolják, eléneklik, eltáncolják saját élményeiket. 

A művészeti eszközökkel történő önkifejezés a játékhoz hasonló, önfejlesztő, képességeket kibontakoztató, kreatív tevékenység.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten