Mesehősök - Törpék
Kormos Edit
2007/12/16 19:59
2717 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Törpék - legyenek Hófehérke mulatságosan bájos pártfogói vagy éppen a Niebelung-ének föld mélyét lakó, nem éppen jóindulatú "aprónépe": törpékkel a világ minden táján találkozhatunk. Így természetesen Magyarország tárnáinak sötét mélyén is.

Tolkien mitikus regénye, a Gyűrűk ura és kultikus meséjének "nulladik" része, a Babó (The Hobbit) kalandjai egyaránt elvezetnek bennünket a törpök csodás birodalmába: az utóbbiban még erejének teljében, az előbbiben azonban már fájdalmas pusztulásában találkozunk a csodálatos bányász néppel. Tolkien törpjei közül Balin sorsa példázza leginkább ezt a szomorú romlást. Míg a Babó történetében Balinnal mint a kincsvadász törptársaság egyik tagjával találkozunk, aki hamarosan vissza is tér Mória falai közé, és kiűzi onnan a bitorló orkokat, hogy népével ismét letelepedhessen ősei birodalmába; addig a Gyűrűk urában már csak szarkofágját láthatjuk népének holt vitézei között.

Tolkien trilógiájának Gimlije jellegzetes törpfigura. Ősi nép fia, akik izmos, zömök lények, rendkívül hosszúra szabott élettel. Bár eddig csak bányásztudományukról esett szó, azonban a törpök mesterien munkálják meg a fémeket is, és nem utolsó sorban remek és kitartó harcosok. Tolkien törpjei közeli rokonai és "leszármazottai" a kelta és germán mondavilág törpéinek. Az Edda-dalokban például a csillagos lombú világfa gyökerei a törpék birodalmába nyúlnak. A Niebelung-énekben a törpék meglehetősen sunyi, alattomos, kapzsi és irigy lények. Ráadásul a törpök igencsak veszélyesek is...

Néphitünkben bár csak nyomokban, de szintén találkozhatunk a törpékkel. A pannonföldi törpök azonban kevésbé árnyalt személyiségű lények. Rendszerint bányák sötét üregeiben élnek, ahonnan előbukkanva ijesztgetik az arra merészkedőket. Tulajdonképpen afféle bányarémek ők. Ezeket a lényeket törpmandlinak nevezik. Másik pöttöm meselényünk a vers sipkás. Igen ellentmondásos lényecske: van, mikor leginkább egy ördögfiókát juttat eszünkbe huncut és időnként kissé rosszindulatú cselekedeteivel, máskor azonban olyan, mint egy bolondos manó. Ez utóbbi szerzet bizony még a Fehérlófiában is feltűnik, mégpedig Hétszűnyű Kapanyányi Monyók figurájában.

Kapanyányi Monyók a Fehérlófia kísértője. Három alkalommal tűnik fel a mese sodrában, mikor hőseink (Kőmorzsoló, Vasgyúró és Fanyűvő) az alvilág bejáratát keresik. Míg két hős a bejárat után nyomoz, addig egy mindig otthon marad kását főzni. Monyók kér a kásából, s mivel az első kettő nem ad, ezért a hasukról falatozza fel a kását. Egyedül Fanyűvőnek sikerül Kapanyányi Monyókot legyőznie úgy, hogy szakállát egy fa hasadékába szorítja. Monyók szabadulni vágyik, s ezért szakállával kirántja a fát, melynek gyökerénél feltárul előttük az alvilág.Az alvilág sötét tájairól legközelebb napfényesebb vidékek, a gyalogutak csillámló pora felé vesszük utunkat...

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten