Mesterséges űralagút
2001/11/07 00:00
1288 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A capuai székhelyű Olasz Űrkutatási Központ (Cira) közelében építették meg a Napolitanót, egy hiperszónikus alagutat, amelyben tökéletesen lehet szimulálni azokat a körülményeket, amelyekkel a Földre visszatérő űrhajók találkoznak. Ez, a világon létező legnagyobb teljesítményű alagút.

Az USA-ban és Oroszországban működő hasonló létesítményekben a jövő repülő járműveinek csak néhány centiméteres részeivel lehet kísérletezni, míg a Plazmaszél-alagútban, ahogy a capuai technikusok elnevezték, teljes modelleket is ki lehet próbálni. Így lehetővé válik a visszatéréskor jelentkező, eddig kevésbé ismert aerodinamikai és termikus jelenségek mélyebb vizsgálata. "Ma az elsődleges cél - mondta Sergio Vetrella, a CIRA elnöke - a többször felhasználható űrhajók megépítése."

A Napolitano hatalmas fémterem, bankok páncéltermeihez hasonló ajtókkal. A vastag fémfalak között a kutatók olyan sebes légáramlatot idéznek elő, amely eléri a hangsebesség 25-szörösét. Ehhez felmelegítik a levegőt 10 ezer fokra egy 70 megawattos villamos ívvel, amely elegendő lenne egy 100 ezer lakosú város teljes kivilágítására. A levegő ezen a ponton elveszti rendes atomszerkezetét és plazmává változik. A szimulációs teremhez tartozik egy másik létesítmény, a körülötte felépített hűtési rendszerek számára. A Napolitano, amelyet Luigi Napolitanóról, a neves nápolyi tudósról neveztek el, az ESA (Európai ügynökség) munkaeszköze. Az ügynökség fedezte az építés költségeinek 34 százalékát. "A jövő újra felhasználható kozmikus járműveit európai keretekben fejlesztjük - mondta Jörg Feustel-Buechl, az ESA űrrepülési igazgatója.-, az első közöttük a nemzetközi űrállomás mentő űrhajója lesz, amelyet a NASA-val való együttműködésben készítünk el." (gluck)

CIRA
ESA

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten