Mi az Europass?
2004/09/28 21:00
2087 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Érettségi bizonyítvány, diploma, tanfolyamok elvégzését igazoló oklevelek - talán már Ti is szép kupaccal rendelkeztek a képzettségeiteket alátámasztó okiratokból. A helyzetet csak bonyolítja, ha külföldön szereztél valamilyen tanúsítványt.

Ma még könnyen előfordulhat, hogy egy olasz nyelvű oklevéllel a magyar munkáltató, egy magyar nyelvű igazolással pedig mondjuk a dán munkáltató nem tud mit kezdeni. Erre a problémára találta ki az Európai Bizottság az Europasst. Az Europass a szakmai képzés európai útlevele, amely a külföldön szerzett szakmai képesítések igazolására szolgál."Olyan speciális okmányról van szó, amelyben egységes formában kerül bejegyzésre a külföldön szerzett szakmai gyakorlat, illetve képzési forma, tartalom." - mutatta be az okmányt Zeiner Katalin, a WIFI Hungária Oktató és Továbbképző Intézet ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, az új munkatársak kiválasztásánál egyre nagyobb előnyt élveznek azok, akik külföldi tapasztalatokkal rendelkeznek. A tanulmány vagy a munka folyamán sokkal pontosabb betekintést lehet nyerni az adott ország kultúrájába, munkaszokásaiba. Az újfajta munkavégzéssel párhuzamosan lehetőség nyílik új módszerek elsajátítására, melyek a hazatérés után átültethetők a gyakorlatba.

Mindez pedig hozzásegít a cégek közötti hálózatok, együttműködések kialakításához, az európaivá váláshoz. Az Europasst a jövő év elejétől lehet használni. Az Europass okmány fő célja a munkavállalás megkönnyítése saját tagállamunkon kívül. Bár használata nem kötelező, segítségével jelentős mértékben egyszerűsödhet a tanulás és álláskeresés folyamata. A célkitűzés szerint az Europass-ban szereplő okmányok legalább kétnyelvűek: a kiküldő és a fogadó ország nyelvén egyaránt szerepelnek benne majd az adatok. Persze az egységes formátumú dokumentum nem biztosíték arra, hogy az adott ország el is fogadja hivatalos képzésnek a benne szereplőket... Az oktatás és szakképzés legnagyobb problémája ugyanis, hogy a szakképesítések bizonyos csoportjait egyelőre nem ismerik el automatikusan egy másik államban. Az elismertetés ráadásul rengeteg ideig tart, és a legtöbb esetben drága.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten