Mi is az a portya?
Ferenczi Anita
2004/03/25 11:31
1394 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A portya olyan játék, ahol a csapatok önállóan fedezik fel az adott település, város érdekességeit, nevezetességeit. A hely nagyságától függ, hogy milyen életkortól alkalmazható. Kis faluban, ahol mindenki mindenkit ismer, s az ott lakók is tudják, hogy "itt vannak a táboros gyerekek...", már a 3-os gyerekek is nagyon fogják élvezni ezt a vetélkedési formát.

Fontos, hogy merjük "elengedni" a gyerekeket! A portya nagyon komoly előkészítést igényel, de utána "önműködő" (persze ott kell lennünk a környéken, s mindent látnunk kell!)

Alakítsunk ki az osztályból 3-4 csapatot (max. 6-8 gyerek legyen egy csapat)! A csapatok kézhez kapják a "Portyalevelet", ami a feladatokat tartalmazza. A feladatokat tetszőleges sorrendben lehet végrehajtani, s az sem biztos, hogy mindenki, mindent meg fog oldani.

Fontos meghatározni, hogy

  • a portya mettől meddig tart,
  • a csapatok semmiképpen nem szakadhatnak szét
  • a feladatot akkor oldották meg, ha azt dokumentálták (írásban, rajzban, fotóval, aláírással, stb.)
  • az útjuk során mindig kérhetnek segítséget bárkitől, de azt nagyon udvariasan, kedvesen kell tenni, s ha nem segítenek, ők akkor is maradjanak udvariasak, nyugodtak.
  • Kell tudniuk egy néhány "fix pontot" (mikor, hol biztos lesz valaki, de a mobilszámok ismerete a legjobb)

Amikor a csapatok megkapták a "Portyalevelet", adjunk egy kis időt a terv készítésére. Esetenként térképet is kell adnunk a gyerekeknek, s az is lehet, hogy ha akkora a város, vagy település, akkor bizonyos dolgokat be is kell jelölnünk a térképen. Volt már rá példa, hogy térképdarabokat kaptak a csapatok, s össze kellett rakniuk, hogy megtudják, hova kell eljutniuk. Leggyakrabban a két tanáron kívül jó, ha van egy-két beavatott helyi segítő (boltos, postai alkalmazott, Művelődési Ház munkatársa, büfés, újságárus, stb.). Ők nem válaszokat adnak a kérdésekre, hanem esetleg feladatokat, titkos levelet, egy helyi újságot, amiből gyűjthető információ, egy üdítőt (amit mi előre kifizettünk az egész osztálynak, s csak bizonyos jelszóval juthatnak hozzá).

A portya meghatározott ideig tart, s plusz 1 órát szoktunk adni a feladatok megoldásainak feldolgozására. Ez lehet tabló, írásos válaszok, rajzok, a gyűjtött dolgok bemutatása, előadás (mondjuk a helyi népdalok, táncok bemutatása, helyi szobrok megjelenítése, riport egy helyi lakossal, ma már a digitális fotó is előfordulhat)

Képek forrása

  • www.guthrie.k12.ok.us/ school_age_care.htm
  • my.execpc.com/~spcs/ school/mission.html

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten