Mi is az az Európai Szociális Alap?
Érsek Dóra
2004/08/12 09:40
1033 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az Európai Unióhoz történő csatlakozás után Magyarország is jogosult lesz a strukturális alapok, így ezek egyike az Európai Szociális Alap (ESZA) igénybevételére. A speciális alap célja a szakképzés, foglalkoztatás elősegítése.

Az ESZA típusú programok pályázatait sajátságos követelményrendszer szerint kell kidolgozni, elbírálni, s ilyen szabályok vonatkoznak a vállaltak teljesítésének ellenőrzésére is. Ezért is fontos, hogy a leendő pályázói, elbírálói, ellenőrzői kör már most felkészüljön az ESZA követelményrendszerére. Ebben segítenek a PHARE támogatással indított ESZA típusú programok. A programokat összefogó kht.-nál az MTI érdeklődésére elmondták, az egyik ilyen program keretében a pályázó konzorciumok Kelet- Magyarországon a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok féléves képzését, egyéves támogatott és féléves támogatás nélküli foglalkoztatását vállalták. Pályázónként 50-200 ezer eurónyi támogatást lehetett elnyerni. Ennek 55 százaléka PHARE-támogatás, 45 százaléka a magyar finanszírozás. A programokat tavaly ősszel indították és 2004 márciusáig kell befejezniük a pályázóknak.

Feltétel volt, hogy egy-egy pályázónak legalább tíz fiatal képzését, foglalkoztatását kellett vállalni. A kilenc sikeres pályázó egyenként 10- 15 fiatal képzését kezdte meg. Ez önmagában nem nagy szám, viszont környezetüknek is példát mutatnak, követőket szereznek az ESZA- típusú további programokhoz. A kilenc nyertes pályázó közül négy az Észak-Alföldön, négy a Dél- Alföldön és egy Észak-Magyarországon indítja el a programot. A pályázatot nonprofit szervezetek, vagy olyan konzorciumok nyújthatták be, amelyeknek egy foglalkoztatási célú, nem anyagi érdekeltségű szervezet a vezetője. A program része még a roma lakosságnak, fogyatékkal élőknek szervezett képzés, foglalkoztatás. E célok megvalósításához is több pályázó nyert el támogatást. A szervezők szerint összességében 200 hátrányos helyzetű személy jut majd piacképes képzettséghez, munkához, illetve a pályázók környezetükkel együtt elsajátíthatják az ESZA követelményrendszerét.

A kht. egy másik ESZA-típusú PHARE-támogatású programja az általános és középiskolai lemorzsolódás csökkentését, a hatékonyabb pályaorientációt, a felsőoktatásban résztvevők vállalkozói készségének javítását tűzte ki célul. Az iskolai lemorzsolódás csökkentéséhez 32 pályázó nyert el egyenként 40-100 ezer eurónyi támogatást. A feladatot megoldhatják úgy is, hogy egyéni tantervet dolgoznak ki a tanulóknak, egyénileg foglalkoznak velük, de úgy is, hogy a tanárok továbbképzésével segítik elő a lemorzsolódás csökkentését. A nyertes pályázók 500-600 tanár továbbképzését tervezik. Az iskolai pályaválasztási tájékoztatás, a pályaorientáció javítása érdekében Kelet-Magyarországról valamennyi munkaügyi központ részt vesz a programban. Összefogva az iskolákkal, a nonprofit szervezetekkel három konzorciumot hoztak létre. A három nyertes konzorcium vállalta, hogy továbbfejleszti meglévő információbázisát, ügyfélbarát pályaválasztási, pályaorientációs szolgáltatást indít.Ez a program is megkezdődött a múlt év októberében és 2004 tavaszáig kell befejezni.

Az egyetemek, főiskolák diákjainak vállalkozói készségét fejlesztő programra 39 pályázat nyert el támogatást. Ennek maximuma 40 ezer euró. Ebből a támogatásból a pályázatot benyújtó felsőoktatási intézménynek tananyagot kell kidolgozni annak érdekében, hogy a hallgatók jobban érvényesülhessenek a munkaerőpiacon. Így például a kurzusra jelentkezők megismerkedhetnek szakterületük szélesebb összefüggéseivel, fejleszthetik kommunikációs készségüket, informatikai, nyelvi tudásukat, vállalkozói, társadalmi ismereteiket. A tananyagok kidolgozását már megkezdték és jövő év márciusáig be kell indítaniuk a képzéseket is. Pályázatonként további 10 ezer eurónyi támogatást lehetett elnyerni azzal, ha a kidolgozott tananyagot valamelyik felsőoktatási intézmény egy másik régió igényei szerint átdolgozza, s ott is elindítja ezt a képzést. Ilyen kiegészítő támogatást tíz pályázó nyert el - tájékoztattak a kht.-nál.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten