Mi micsoda?
2003/12/30 12:34
1924 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Iskolai környezetben a Novell termékek elég szük skálájával találkozhatunk. Cikkünkben áttekintjük milyen termékei, szolgáltatásai vannak a cégnek, hátha találunk olyat, amire rámondhatjuk, igen ez kell nekünk!

Mi micsoda

Account Management - A Novell Account Management egy címtár alapú szoftvermegoldás, amely a Novell eDirectory-ra épülve képes központi felügyeletet biztosít a felhasználói azonosítókra és jelszavakra a vállalatnál használt összes szerver operációs rendszeren, valamint biztosítja az egységes irányelvek alapján történő bejelentkezést a felhasználók számára az összes platformra.

BorderManager - A Novell BorderManager egy átfogó, a Novell-címtárszolgáltatásra (eDirectory) épülő biztonsági felügyeleti termékcsomag. A biztonsági szolgáltatások - tűzfal-szolgáltatás, virtuális magánhálózat, gyorsítótár, hitelesítési szolgáltatások - közvetlen előnyt nyújtanak a hálózattervezők számára: egyszerűen biztosíthatóvá és felügyelhetővé teszik az intranetes és internetes kapcsolatokat.

DirXML - A Novell metacímtár megoldása az eDirectory és a DirXML képes a különböző korokból származó informatikai rendszereket integrálni, az intézmény adatait és alkalmazásait szinkronban tartani. Az egyes - különböző gyártóktól származó - részrendszerek a felhasználók számára láthatatlanul, a háttérben szinkronizálják adataikat és ezek az egységes, integrált és szinkronizált adatok és alkalmazások a felhasználók számára személyre szabottan, biztonságosan, a szervezeten belülről és kívülről egyaránt, az év bármely napján elérhetők.

eGuide - A Novell eGuide egy az eDirectory-hoz adott ingyenes webes alkalmazás, amelynek segítségével egy könnyen kezelhető webes telefonkönyvet hozhatunk létre a címtárban tárolt adatok lekérdezésével. Az eGuide magyar nyelven is kapható.

exteNd Composer - A Novell exteNd Composer egy forradalmi integrációs eszköz, amellyel meglevő informatikai rendszerek alakíthatók át webszolgáltatásokká. Az XML rugalmasságát és nyíltságát elegyíti a piacvezető J2EE alkalmazásszerverek képességével, így egy egységes, szabványalapú megoldást kínálva a régi és új technológiával készülő rendszerek közti átjárhatóság biztosítására és az üzleti folyamatok optimalizálására. Radikálisan csökkenti az olyan új stratégiai alkalmazások elkészítésére fordított anyagi és időráfordítást, amelyek a korábbi informatikai beruházások értékének megtartásával növelik a hatékonyságot. Nagy termelékenységet biztosító tervezőeszközöket és különböző rendszereket megszólítani képes platformtechnológiákat elegyítve segíti a helyi informatikusok munkáját webszolgáltatások eddig soha nem látott sebességű előállításában.exteNd Director - A Novell exteNd Director egy olyan interakciós és portál szerver, amellyel funkciódús és személyre szabott webes alkalmazások hozhatók létre gyorsan, melyek később könnyen karbantarthatók. A Director fejlesztői környezetével és interakciós szolgáltatásaival a fejlesztők villámgyorsan képesek olyan J2EE-alapú portálalkalmazásokat építeni, amelyek különböző forrásokból származó adatok konszolidációjára és a felhasználók számára megfelelő módon történő megjelenítésre képesek.

exteNd Application Server - A Novell exteNd Application Server 4.0 biztos alapot biztosít a többplatformos, nagyteljesítményű, J2EE 1.3 és webszolgáltatás alapú alkalmazások működtetéséhez. A Novell nem egyszerűen egy üzemeltetési infrastruktúrát kínál: az exteNd Application Server csomagban megtalálható a Novell exteNd Workbench J2EE- és webszolgáltatás-fejlesztési környezet is, emellett szintén részei az iparágvezető, nagyteljesítményű CORBA, JMS, tranzakciókezelési és webszolgáltatási alrendszerek is, név szerint a jBroker Web, a jBroker MQ, a jBroker TM és a jBroker ORB.

exteNd Workbench - A Novell exteNd Workbench 4.0 egy nagyteljesítményű fejlesztőkörnyezet, amelyleegyszerűsíti és felgyorsítja az alkalmazásfejlesztést, valamint néhány egérkattintásra egyszerűsíti azok J2EE alkalmazásszerverekre történő telepítését és webszolgáltatásokként való megjelenítését. Webszolgáltatások, EJB-k, JSP oldalak, J2EE telepítési leírók és tervek, Java osztályok, XML dokumentumok, JSP címkekönyvtárak, JavaBean-ek és ezen kívül még sok minden készíthető a Novell exteNd Workbench vizuális tervezői és nagyteljesítményű varázslói segítségével. Az automatikus kódkiegészítés, a gyors szerkesztő- és konverziós eszközök segítenek a projekteknek a legfrissebb J2EE szabványokhoz történő alakításában, valamint támogatják a forráskód verziókezelését is. Az exteNd Workbench egyszerűen használható webszolgáltatás-fordítókat és nagyteljesítményű, hordozható webszolgáltatási alrendszert kínál.

GroupWise - A GroupWise 6.5 a Novell vezető munkacsoportos és együttműködési szoftverének legújabb verziója. A GroupWise leegyszerűsíti a kommunikációt: egyetlen helyre, az ún. Univerzális Postafiókba gyűjti, az összes üzenetet, határidőnapló-bejegyzést és dokumentum-információt.
A GroupWise által biztosított legfontosabb szolgáltatások az alábbiak:
- E-mail
- Naptár és ütemezés
- Feladatkezelés
- Dokumentumkezelés
- Munkafolyamat támogatás
- Azonnali üzenetküldés
- Párbeszédek kezelése
- Internetes publikálás
- Webes és vezeték nélküli hozzáférésiChain - Az iChain a Novell élvonalbeli megoldása, amely méretezhető, LDAP alapú biztonsági rendszert biztosít a webszerverek és a kritikus fontosságú webes üzleti alkalmazások számára. Az iChain fontos szolgálatásai közé tartozik a webes szolgáltatások kiegészítése erős hitelesítési eszközökön (pl. tokeneken) alapuló azonosítással, valamint az egypontos bejelentkezés megvalósítása a portál összes alkalmazásához. Szintén része az iChain csomagnak számos előre elkészített, Java alapú szolgáltatás is, amelyek lehetővé teszik a felhasználók LDAP alapú önregisztrációját, az azonosítók és a hozzájuk tartozó attribútumok módosítását, illetve hogy a felhasználók maguk kezeljék saját jelszavaikat.

iFolder - A Novell iFolder egy forradalmi adatszinkronizációs technológia, amely révén a felhasználók gyakorlatilag bárhonnan, bármilyen eszközzel elérhetik a friss adatokat. A fájlok szó szerint "követik" a felhasználókat - online, offline, mindig, mindenütt. A fontos dokumentumoknak ugyanazon verziója tárolódik a felhasználó munkaállomásain és a szerveren garantálva ezzel azt, hogy mindig az aktuális verzión tudunk dolgozni. Az iFolder másik nagy előnye az, hogy automatikusan lementi a munkaállomások, hordozható gépek helyi meghajtóin tárolt dokumentumokat. További fontos funkciója az iFoldernek a titkosítás. A hagyományos fájlszerveres kommunikációban a szerveren való tárolás és a hálózaton való átmásolás is kódolatlan. Az iFolder képes a felhasználók fájlait titkosítással védeni mind a hálózaton, mind pedig a szerveren.

Kisvállalati Csomag - A Novell Kisvállalati Csomag 6, a Novell eddigi legteljesebb, a kisvállalkozások számára kifejlesztett hálózati megoldás csomagja. A Novell Kisvállalati Csomag 6 amellett, hogy csúcsminőségű eszközöket tartalmaz, megfizethető megoldást kínál a kisvállalatoknak, hiszen a teljes csomag ára kedvezőbb, mint az egyes komponenseké külön-külön.NDS eDirectory - A címtárak segítségével egy biztonságos, mindent átfogó, egyszerűen használható hálózatot tudunk kiépíteni. A címtár alapú struktúra egyik előnye az, hogy az összes hálózati erőforrás (adatok, alkalmazások, nyomtatók, internet stb.) mindenki számára könnyen elérhetővé válik, és a felhasználóknak nem kell azzal törődni, hogy hol is vannak a szükséges erőforrások, vagy hogy éppen szabadok-e. Mindez láthatatlan lesz a számukra, és sokkal átláthatóbb lesz a rendszergazdák számára és így az egész rendszer könnyebben menedzselhetővé, és biztonságosabbá válik. A címtár alapú rendszerek legnagyobb előnye pedig az, hogy egyre több alkalmazást, funkciót, illetve szolgáltatást tudunk erre ráépítve viszonylag könnyen bevezetni, és így hálózatunk egyre intelligensebbé válik. A Novell címtárszolgáltatása az eDirectory (korábban NDS) egy skálázható, biztonságos, kiforrott, többplatformos címtárszolgáltatás és használatával egy egységes informatikai infrastruktúrát tudunk kialakítani.

NetMail - A Novell NetMail egy méretezhető, nagyteljesítményű elektronikus levelezési és naptárkezelési rendszer, amely a szabványos internetes üzenettovábbítási, együttműködési és biztonsági protokollokat alkalmazza. A NetMail szorosan ráépül a Novell eDirectory (korábban NDS) címtárra, és ez méretezhetőségben, biztonságban és felügyelhetőségben komoly előnyöket biztosít a termék felhasználói számára.

NetWare - A NetWare 6.5 a NetWare legújabb verziója, tökéletesen megvalósítja a Novell one Net jövőképét és kiváló példája annak, milyen irányba fejlődnek a Novell Hálózati Szolgáltatásai. A NetWare 6.5 maga is egy sor Hálózati Szolgáltatás együttese, amelyet mindenki szabadon használhat, operációs rendszertől vagy helyszíntől függetlenül. Ma a cégeknek és intézményeknek arra van szükségük, hogy a különféle, különálló hálózataikat egy, egységes hálózattá (one Net) legyenek képesek összeintegrálni és a NetWare 6.5 segít ennek a kialakításában. A NetWare 6.5 használatával az információ bármikor, bárhonnan elérhető a különféle hálózati platformokról, asztali operációs rendszerekről és vezeték nélküli eszközökről.

Novell Branch Office - A Novell Nterprise Branch Office berendezés azon vállalatokat célozza meg, ahol a távoli irodai felhasználóknak ugyanolyan szintű szolgáltatásra van szükségük, mint a központban dolgozó kollégáiknak. Azaz szükség van arra, hogy biztonságos módon hitelesíthessék magukat a hálózati szolgáltatások eléréséhez, hozzáférhessenek a fájlokhoz, nyomtathassanak, és védve legyenek a nem várt esemény hatására fellépő adatvesztés ellen. A Branch Office nagymértékben egyszerűsíti a hálózati szolgáltatások üzemeltetését földrajzilag elosztott vállalati hálózatokNovell Hálózati Alapcsomag - A Novell Hálózati Alapcsomag, a Novell Kisvállalati Csomag 6.0.1 ingyenes három felhasználós változata, amely egy teljes értékű informatikai hálózat kiépítését teszi lehetővé kisvállalatok számára.

Novell Cluster Services - Ma, amikor a mindennapos üzleti feladatok, a létfontosságú üzleti folyamatok nélkülözhetetlen részévé váltak a hálózatok, elengedhetetlen a magas szintű rendelkezésre állás és a kiemelkedő teljesítmény. A Novell cluster megoldásai tovább fokozzák a NetWare 5 hálózatok iparágvezető megbízhatóságát és teljesítményét, biztosítva, hogy a felhasználók mindig hozzáférhessenek a hálózati erőforrásokhoz.

Novell Modular Authentication Services - Az eDirectory-t többtényezős azonosítással és többszintű hitelesítéssel bővítő Novell Modular Authentication Service-szel (NMAS) lényeges mértékben növelhető a hálózat biztonsága. E sokoldalú hitelesítés-felügyeleti megoldással tetszés szerint kombinálhatók a jelszavas és tokenes, az X.509 tanúsítványokra és biometrikai jellemzőkre épülő bejelentkezési módszerek a felhasználók hálózati erőforrásokhoz, adatokhoz és alkalmazásokhoz való hozzáférésének finoman szabályozható korlátozásához. A többszintű hitelesítés (graded authentication) újabb védelmi szintet jelent az informatikai rendszerben. Akár személyre szóló irányelvek is készíthetők, amelyek szabályozzák a felhasználóknak a NetWare-kötetekhez vagy az eDirectory címtárhoz történő hozzáférését. A felhasználók ún. bejelentkezési sorozatok (login sequence) használatával kapnak írási vagy csak olvasási jogokat az egyes fájlokhoz és objektumokhoz. Megfellő mechanizmus védi, hogy a felhasználók ne másolhassanak adatokat egy magasabb biztonsági szintű kötetről egy alacsonyabbra.

NSure Audit - Az Nsure Audit lehetővé teszi az eDirectory és a NetWare fájlrendszer eseményeinek egy központi helyre történő naplózását, és valós idejű e-mail értesítések küldését a különféle események bekövetkeztekor.

SecureLogin - A Novell SecureLogin megoldása számos biztonsági rendszer integrálásával biztosít egypontos bejelentkezést a hálózat legkülönbözőbb erőforrásaihoz és alkalmazásaihoz. A megoldás segítségével kialakítható az egypontos beléptetési rendszer, növelhető a biztonság, továbbá megvalósíthatóak és alkalmazhatóak a vállalat különböző biztonságpolitikai előírásai.

ZENworks for Desktops - Az asztali gépek felügyelete talán a legfontosabb funkció a hálózatmenedzsmentben, vagy legalább is ez a tevékenység, amelyik az üzemeltetők legtöbb idejét leköti. A ZENworks for Desktops az a termék, amely az NDS eDirectory-ra, a Novell címtárra építve segít automatizálni a tennivalóinkat. A felügyeleti funkciók közé tartozik többek között az operációs rendszer és az alkalmazások automatikus telepítése, frissítése, a felhasználói képernyő átvétele, filemásolás, könnyen használható szabványos felhasználói felület kialakítása és a munkaállomások leltározása

ZENworks for Handhelds - Napjainkban az azonnal hozzáférhető információ egyre fontosabb és az egyre okosabb kézi eszközök váltak a jólinformáltság eszközévé. A kézi eszközök számának növekedése azonban növekvő mennyiségű fejfájást okoz a rendszergazdáknak, akik megpróbálják valahogy kézben tartani a kézi felhasználói bázist - de erre egészen mostanáig nem állt rendelkezésükre hatékony módszer. Számos téren különböznek a kézi eszközök a hagyományos PC-ktől. Sokkal többféle processzort használnak, sokkal kisebb a memóriájuk és nagyon változó, hogy milyen alkalmazások kaphatók hozzájuk. Az is megnehezíti a kézi eszközök felügyeletét, hogy a felhasználók ezeket jellemzően a hálózatról lekapcsolva használják. Más szavakkal, ha egyáltalán létezik felügyeleti szoftver a kézi eszközökhöz, annak azt a rövid időt kell kihasználnia, amíg a készülék - például az adatok szinkronizációja érdekében - a hálózatra csatlakozik.

ZENworks for Servers - A Novell ZENworks for Servers (röviden ZfS) egy integrált, automatizált, a teljes szervezetre kiterjedő felügyeleti rendszer, amely a Novell eDirectoryt kihasználva, nagyban megkönnyíti az informatikai feladatok elvégzését, és egyetlen, központi helyről lehetővé teszi a szerverek konfigurálását, az egyes eseményekre való automatikus válaszok beállítását, valamint a szerverekre történő szoftverelosztást.

Forrás: Novell Magyarország

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten