Miért nézik a reality show-kat?
2002/11/24 23:03
2011 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az elmúlt hónapokban immár hazánkban is a legnézettebb tévéműsorokká váltak a különböző csatornákon inditott realitiy show-k. Vajon mi az oka a népszerűségnek, miért nézzük mi magyarok ezeket a műsorokat? Ezekre a kérdésekre próbált válaszokat adni az MTA szociológiai intézetének új kutatása.

Nem lehet elmenekülni

Nem lehet elmenekülni a reality show-k elől, mert lépten-nyomon ott vannak az ember életében, bárhová néz, bárkivel beszél vagy bármelyik újságot nyitja ki - írta egy 16 éves középiskolás abban a reality show-ról végzett kutatásban, amelyet az MTA Szociológiai Kutatóintézete végzett a múlt hónapban Antalóczy Tímea és Füstös László szociológusok vezetésével.

Tudjuk, hogy ez nem a való világ

A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezett 14-18 éves fiatalok tisztában vannak azzal, hogy ezeknek a műsoroknak nem sok köze van a valósághoz, inkább tekintik egy laboratóriumi vizsgálatnak. Meglepő, de sokkal kritikusabbak és józanabbak, mint a felnőtt közönség - mondta a Magyar Hírlapnak Antalóczy Tímea, a kutatás vezetője.

A fiatalokat a szex érdekli

A fiatalok a szexjeleneteket miatt nézik a kukkoló-show-kat. Újdonság és fő vonzerőt jelent, hogy főműsoridőben jelenik meg a képernyőn a testiség, és obszcén dolgokról a maga nyersességében beszélnek a szereplők.

Józan válaszok

A média és számos szakértő "vészharang kongatásának", hogy ezek a műsorok torzítják a fiatalok értékrendjét, ellentmondanak azok a válaszok, amit a megkérdezettek a versenyzők pozitív és negatív tulajdonságaiként jelöltek meg. A legfontosabb az őszinteség, míg a butaság, a lustaság és a kétszínűség a legvisszataszítóbb számukra.

Arra a kérdésre, hogy szerepelnének-e egy ilyen műsorban, a válaszadók közel fele nemmel felelt. Sok olyan válasz is született, hogy a fiatalok azért nézik ezt a műsort, mert abban az idősávban az általuk preferált csatornák egyikén sincs nézhető program.

Pozitívum az erőszakmentesség

- A két legnézettebb valóságshow-ból eltűnt a munka, úgy élnek a szereplők átlagon felüli körülmények között, hogy nem tettek azért semmit - tette hozzá Antalóczy Tímea. - A felnőtt társadalom nagy része identifikációs problémákkal küzd, még mindig "próbálgatja", milyen magatartás, konfliktusvállalás és tolerancia lenne a legeredményesebb saját életében. Pozitívumként említik ezeknek a műsoroknak az erőszakmentességét is, és hogy mégiscsak egy életszerű közegbe helyezhetik magukat, túlélési technikákat leshetnek el, miközben alig veszik észre, hogy ez nem az ő életük.

Korábban a Sulinet Médiaoktatás rovatában a valóságshowk-ról

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten