Mik is azok a baktériumok?
2002/06/21 00:00
1681 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A baktériumok a prokarióták közé tartoznak a kék-zöld algákkal egyetemben. A prokarióták jellegzetessége, hogy a sejten belül membránokkal nem rendelkeznek, így nincs valódi sejtmagjuk sem, csak ún. maganyaguk.

A prokarióták jellegzetessége, hogy a sejten belül membránokkal nem rendelkeznek, így nincs valódi sejtmagjuk sem, csak ún.
A baktériumok a legkisebb élő sejtek. Lehetnek gömb alakúak, ezek átmérője 0,5-2 mikrométer között van, míg a pálcika alakúak általában 1-10 mikrométer hosszúak és 0,2-2 mikrométer szélesek. A legkisebb baktériumok olyan kicsik, mint a legnagyobb vírusok, míg a legnagyobbak lehetnek akkorák is, mint a legkisebb eukarióta sejtek.
Mint már említettem, lehetnek gömb alakúak és pálcika alakúak, de vannak olyanok is, melyeket hajlott pálcáknak neveznek, vagy ismerünk olyanokat is, melyek merev, spirális alakúak, illetve hajlékony spirálisak. Sós vizekből a közelmúltban izoláltak négyzetlap alakú baktériumokat is.

A baktériumsejt alkotórészei:
Az alkotórészeket két csoportba lehet sorolni, az egyikbe tartoznak a nélkülözhetetlen, a másikba a járulékos alkotórészek. A nélkülözhetelen alkotórészek a maganyag, a sejtmembrán és a citoplazma. A járulékos elemek az életben maradáshoz nem szükségesek, de nagy szerepük van a fertőzésben és a faj fennmaradásában. Ebbe a csoportba soroljuk a sejtfalat, a külső sejtmembránt, a tokot, a csillókat, a fimbriákat és a spórákat. Ezen elemek jelenléte vagy hiánya fontos diagnosztikai szempont.

A maganyag:
Ezen sejteknek nincs sejtmagjuk, csak maganyaggal rendelkeznek. A génállományt egyetlen, kettős fonalú, általában cirkuláris DNS-molekula alkotja.

Citoplazma:
Alapállománya viszkózus, 80% vizet tartalmazó közeg. Az eukariótákkal szemben a citoplazma nem tartalmaz külön, sejtmembránnal körülvett sejtalkotórészeket, mint pl. mitokondriumot, Golgi-apparátust, stb.

Citoplazmamembrán:
Ez a struktúra hasonló az eukarióták citoplazmamembránjához. Ez is egy kettős hártya, melyet foszfolipidek és fehérjék építenek fel. Fehérjetartalmuk azonban sokkal magasabb, mint a magasabb rendű szervezetek membránjáé. Legfontosabb biológiai szerepe a barrier funkció, vagyis, hogy meghatározza, hogy mi juthat be a baktériumba. A membránhoz kötötten játszódik le számos bioszintetikus folyamat, illetve, mint mitokondrium is funkcionál. Tartalmaz ezenkívül számos enzimet, receptormolekulát is.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten