Mikor hagyd ott munkahelyedet?
2004/07/24 08:46
2034 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Honnan tudhatod azt, hogy mikor van itt az ideje annak, hogy otthagyd a munkahelyed?

Egyre inkább elégedetlen vagy a munkáddal? Gyakran találkozol azzal, hogy azon ábrándozol, mi mást tudnál kezdeni azzal az idővel, amelyet most a munkahelyeden töltesz? Megrémiszt a hétfő reggel gondolata? Talán mindez azért van, mert itt az ideje otthagynod a munkahelyedet. De az is lehetséges, hogy ha a jelenlegi munkahelyeden a most nem tetsző dolgokkal mégis felvennéd a harcot, anélkül, hogy felmondanál, ez megoldáshoz vezetne. Vedd szemügyre az alábbi indokokat, hogy eldönthesd, vajon itt van-e az ideje annak, hogy felmondj, vagy bizonyos alkalmazkodással új lendületet adhatsz munkádnak és karrierednek. Nem szereted azokat a dolgokat, amelyeket naponta teszel a munkát keretében, vagy más dolgok is szerepet játszanak abban, ahogyan jelenlegi munkád kapcsán érzel?

Ha tetszik az, amit csinálsz, és a válaszod az, hogy ezek a más dolgok okozzák a bajt, gondold végig, hogy mit tudnál tenni annak érdekében, hogy ezeket a probléma-forrásokat megszüntessed, mielőtt végleg eldöntöd, hogy felmondasz. A jelen gazdasági helyzetben nehéz jó munkát találni, tehát nem célszerű bármilyen hidat is felégetni mindaddig, ameddig átgondoltan nem mérlegelted a lehetőségeidet. Vegyük sorra azokat az indokokat, amelyek miatt a legtöbb ember ott akarja hagyni a munkahelyét. Nézd meg, hogy a te indokaid itt szerepelnek-e, és használd azt a rád vonatkozó tanácsot, amellyel megfordíthatod a munkahelyi helyzeted. Ha ez nem működne, akkor nézd meg a cikk végén azt a tíz okot, amelyekért valóban indokolt otthagyni a munkahelyet. Nincs előrelépés Úgy érzed, hogy leragadtál jelen beosztásodnál, semmi esélyed arra, hogy előrébb léphess? Körülnézel a szervezeteteken belül, és azt látod, hogy nincs semmi olyan, amivel szívesen foglalkoznál ott ezután? Talán a főnököddel kellene feltárni a lehetőségeket.

 • Beszélj erről a főnököddel, hogy biztos légy abban, hogy valóban helyesen látod a dolgokat. Kérdezz rá az előrejutási lehetőségekre és érdeklődj érdekesebb, képesség-próbáló feladatok után. A legtöbb munkahely értékeli a kezdeményezést és azokat az embereket, akik szeretnének újat tanulni és fejlődni.
 • Vesd fel annak a lehetőségét, hogy feladatot cserélj egy munkatárssal, aki szintén hozzád hasonlóan érez egy valami új kipróbálása kapcsán. (Természetesen, kérjed a menedzsered beleegyezését.)
  Nem vagyok elismerve Minden nap keményen dolgozol, de nem érzed azt, hogy a főnököd vagy a munkahelyed megbecsülné a munkádat. Nem is emlékszel arra, mikor volt az, amikor legutóbb valaki megköszönte a közreműködésed.
 • Mondd el a főnöködnek, hogy szeretnéd, ha megosztaná veled saját meglátásait a munkád kapcsán. Vesd fel annak a gondolatát, hogy rendszeresen beszéljétek meg, hogy milyen észrevételei vannak a munkádra vonatkozóan, legyenek azok akár pozitívak vagy negatívak, hogy tovább fejlődhess.
 • Javasold, hogy egy elismerő bizottság vezetője leszel, amely kiépíti annak menetét, amelynek keretein belül munkatársaid kemény munkája elismerésre talál. Hiszen ha magad is alulértékeltnek érzed magadat, ezzel kollégáid is biztosan így vannak.
 • Előfordul, hogy az alulértékeltségnek sok köze van a pénzhez. Kérdezz rá a fizetésemelésre a menedzserednél, vagy tudakold meg azt, hogy mikor lesz a következő dolgozói értékelés. Légy biztos abban, hogy ez meg is történik, és nem hagyod annyiban.

Megoldások a felmondás helyett

Túlterhelt vagyok Előfordulhat az is, hogy túl vagy terhelve. A munkaadók gyakran a munkaerővel spórolnak, és azt várják el dolgozóiktól, hogy kisebb erőforrással többet teljesítsenek. Egy közeli egyetemen öten dolgoztak a diákirodában a közelmúltig. Most egy ember látja el ugyan azokat a feladatokat. Felmerül a kérdés, hogy talán ő most túl van terhelve, vagy előfordulhat az is, hogy eredetileg sem lett volna szükség az öt emberre? A jelen dolgozót soha sem fogod arról meggyőzni, hogy a válasz erre lehetne más is, mint az hogy ő túl van terhelve.

 • Meggyőző érveket felsorakoztató adatgyűjtés után beszéld meg a munkaadóddal azt, ha úgy érzed munkád több annál, amit egy ember kényelmesen el tudna végezni. Az átgondolás során mérlegeld ezeket a lehetséges megoldásokat: új munkatárs szükséges, elég lenne egy részidős munkaerő kisegítőként, nevezz meg olyan feladatokat, amelyeket nem feltétlenül kell elvégezni, határozd meg a munkádhoz kapcsolódó értéknövelő és kötelező elemeket és szüntesd meg a lényegteleneket.
 • Szánj időt arra, hogy folyamatábrán feldogozd a neked kiosztott munkafolyamatokat, hogy látható legyen, hol fordulnak benne elő szükségtelen elemek. Gyakran előfordul, hogy újra el kell végezned ugyanazt a feladatot? Hogyan nehezíti meg az így keletkező plusz idő és erőráfordítás a munkádat?

Nem tetszik sem a pályám, sem a munkaköröm Néha előfordul, hogy az ember felfedezi, hogy nem a neki való karriert és munkaterületet választotta. Nem szeretik a munkájukhoz kapcsolódó tennivalókat, és a munkájuk konkrét tartalmát. Huszonegy évesen speciális oktatás tantárgyat tanítottam. Bár szerettem a fiatalokat, nem tetszett az iskola, ahol voltam, és kevés közös volt bennem és kollégáimban, az sem tartott sokáig, hogy munkám igazi kihívást jelentsen. Most, mintegy harminc évvel később, még mindig tanítok, de nem egy állami intézményben. Talán magad is valami hasonlót élsz át. Ha alapvetően nem szereted a munkádat, vedd szemügyre a következőket:

 • Tölts egy évet azzal, hogy felfedezed a neked való karrier-lehetőségeket és területeket. Találkozz olyanokkal, akik már azon a területen dolgoznak, amelyet kiszemeltél magadnak. Határozd meg, hogy mik a tanulmánybeli és egyéb feltételei annak, hogy az adott irányba tovább mehess. Olvass olyan könyveket, amelyek ebben a témában íródtak.
 • Készíts egy pontos időrendi tervet, és vidd véghez.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten