Mindig a sárga úton, avagy OFI a csodák csodája
Buzál Csaba
2004/11/03 12:20
1438 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az USA-ban a diákoknak minden egyetemen lehetőségük van kitölteni olyan teszteket, amelyek alapján kiderül, érdemes-e azon a szakterületen tanulniuk, vagy feleslegesen fektetnek energiát a tanulmányaikba, mivel az adott szakmában feltehetően nem lesznek sikeresek. Magyarországon a pályaorientációs tanácsadás egyelőre kevés diákhoz és még kevesebb munkavállalóhoz juthat el. Segíthet a kérdésben az OFI személyes Ügyfélszolgálata.

Ki milyen szakmákban lehet sikeres? A válasz könnyen megadható: azokon a területeken, amelyek érdeklik, és amelyekhez rendelkezik a szükséges kompetenciákkal, készségekkel. A pályaorientációban, a kiválasztásban, az utánpótlás-, illetve karriertervezésben fontos segítséget jelenthetnek az egyéni kompetenciákat, érdeklődést a különféle munkakörök betöltéséhez szükséges személyiségjellemzőkkel összevető tesztek. A nagy áttörésre valószínűleg még várni kell, amikor végre minden vállalatnál, iskolában, foglalkoztatási intézményben természetes lesz a személyiségjellemzők felmérése, és az ezek alapján ajánlott foglalkozáslista, vagy munkakör meghatározása. Amíg ez megvalósul: ajánljuk az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda személyes ügyfélszolgálatán igénybe vehető pályaorientációs tanácsadási szolgáltatását.

Ha jelentkezel, a pályaorientációs tanácsadás keretében, meghatározott számú találkozás után információkat kaphatsz saját érdeklődési irányodról, és a személyiségjellemzőid alapján ajánlható képzési útvonalak, pályakorrekciós változtatások lehetséges opcióiról. Természetesen nagyon sok irányba indulhatsz, de az eredmények iránytűként szolgálhatnak a karrierépítéshez serdülő és ifjúkorban. A tanácsadás végén az önismeretet segítő, személyi profilt leíró jelentést kapsz, amelyek segítik pályaválasztási, pályakorrekciós döntéseidet. A konzultáció keretében a szakemberek felhívják a figyelmedet arra is, hogy választásaid során milyen tényezőket érdemes figyelembe venned: például, hogy az adott régióban túlkínálat van-e az adott szakmájú munkavállalókból, illetve mennyit kereshetsz az adott foglalkozással.

A tanácsadás persze nem pótolhatja a valós életben való tájékozódást. A leghatékonyabb próba - a tesztek kitöltése mellett, ha felkeresel olyan embereket, akik az általad vonzónak tartott, ajánlott területen dolgoznak. Érdemes őket is kikérdezni, hogy a gyakorlatban milyen megterheléssel jár ez a munka. Mire érdemes figyelni a felkészülés, tanulás során, mire koncentrálj jobban. A szakemberek felhívják a figyelmedet a szakmai gyakorlatok fontosságára is. A gyakorlatba átültethető tudás jelenti a legfontosabb, tanulmányi időszak alatt felhalmozható tőkét. Fontos tudni, hogy pályaválasztás szempontjából nincsen "jó" vagy "rossz" tulajdonság. A kérdés az, hogy mennyire vagy tisztában saját képességeiddel vagy tulajdonságaiddal, és hogy hol és milyen körülmények között tudod majd megfelelően használni azokat.

Jelentkezés a pályaorientációs tanácsadásra

  • 1088 Budapest, Reviczky u. 6. III.em, Telefon: (06-1) 411-5783

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten