Mini szimbólumtár
Farkas Judit
2007/10/31 14:46
4535 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
"A könyvben nincs semmiféle üzenet, sem allegorikus, sem aktuális." (J.R.R. Tolkien) - Mi azért megkockáztatjuk... - a Jelképtár c. könyv alapján keressük a gyűrű, a szem, az út és a fekete lovas értelmezési lehetőségeit.

Gyűrű

A mindenek felett uralkodó gyűrű

Alakja a végtelenre és örökkévalóságra utal, zártsága pedig a kapcsolódásra, a kötődésre egy természetfeletti hatalomhoz, egy közösséghez, vagy egy másik emberhez. Az egyiptomiak már olyan varázsgyűrűket is ismertek, melyek mágikus hatalommal ruházták fel viselőjüket. A bibliai Salamon is egy gyűrűnek köszönhette bölcsességét. Népmeséinkben a hősnek meg kell forgatnia ujján, hogy legyőzhesse a sárkányt, vagy előhívhassa segítőjét. Rokona a bilincs, ám ennek funkciója alapvetően más

Út

A messzire vezető út

A tér-időben zajló folyamatok elemi jelképe. Általában maga az emberi élet szimbóluma, de lehet a lelki fejlődésé, a megvilágosodásé is, ahogy a keleti vallásokban gyakran megjelenik. (taoizmus => Tao = "Út"). Ez utóbbi vallások, elsősorban a buddhizmus szerint az emberi élet célja maga az Út. A kereszténységnek is kedvelt szimbóluma: az igazulás és a lelki üdv útja révén. Így találkozunk vele Dante Poklának bevezetőjében is.A tér-időben zajló folyamatok elemi jelképe. Általában maga az emberi élet szimbóluma, de lehet a lelki fejlődésé, a megvilágosodásé is, ahogy a keleti vallásokban gyakran megjelenik. (taoizmus => Tao = "Út"). Ez utóbbi vallások, elsősorban a buddhizmus szerint az emberi élet célja maga az Út. A kereszténységnek is kedvelt szimbóluma: az igazulás és a lelki üdv útja révén. Így találkozunk vele Dante Poklának bevezetőjében is.

Szem

Sauron szeme

A szem a lélek tükre. A tiszta isteni lényeget is gyakran ábrázolták egyetlen, háromszögbe rajzolt szemmel. A szem jelképezheti a mindent látó és láttató természetfeletti lényt. Ugyanakkor a szem nemcsak a világosság, befogadás és tisztaság jelképe lehet, de rajta keresztül tekinthetnek világunkba a gonosz erők is. Ezért lehetséges a "szemmel verés", "szemmel rontás". (lásd: Szauron szeme)

Fekete Lovas (nazgúl)

A fekete lovas

A keresztény felfogásban a fekete ló a vágyat szimbolizálja. Ugyanakkor számos freskón lovon jár maga a halál is, nem beszélve az apokalipszis lovasairól. A közép- és belső-ázsiai eposzok alvilági urainak is többnyire fekete a hátasa. Az angol nightmare (=lidércnyomás) szó szerint "éjkancát" jelent. A francia cauchemar hasonló eredetű. A kezdő gondolathoz visszatérve, kiegészítve azt: a lidérc (lásd: a fekete lovas) eredetileg a csalóka vágy, a tünékeny remény szimbóluma volt.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten