MIT nekünk fizika
Főző Attila László
2007/12/25 17:06
2297 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A világ egyik legnevesebb műszaki egyeteme a Massachusetts Institute of Technology (MIT) több mint 1800 kurzust tett elérhetővé ingyen az MIT OpenCourseWare kezdeményezés keretén belül. Fizikából kitűnő minőségű, háromdimenziós animációk érhetők el, melyeket jól használhatunk a tanórán is.

Az MIT OpenCourseWare (http://ocw.mit.edu) keretén belül egy rendkívül látványos fizika tananyag is elérhető a neves amerikai egyetem online kínálatában. Az öt témában elérhető animációk különlegessége, hogy három dimenzióban mutatják be a jelenségek hátterét. Tanórai körülmények között nehezen tudjuk az elektromos és mágneses teret térben is szemléltetni.

A tananyagban a következő témákban találunk animációkat:

  • erőterek,
  • elektrosztatika,
  • magnetosztatika,
  • Faraday törvénye,
  • fény.

Az animációk egy része MPEG formátumú videóként tekinthető meg és le is tölthető. Különösen érdekesek a mozgó töltések által létrehozott elektromos mezőt bemutató felvételek vagy a dinamikusan változó elektromos vagy mágneses tér érdekes kísérletek esetében. Találunk animációt a Föld magnetoszférájáról, lebegő mágnesről, köráramokról és párhuzamos, áramjárta vezetők között kialakuló kölcsönhatásról.

Az animációk között találunk interaktívakat is, melyek JAVA vagy Shockwave formátumban kerültek fel az MIT által készített oldalakra. Itt megfigyelhetjük kristályrácsok ütközését vagy a kondenzátorban zajló, részecske szintű folyamatokat is. Ez utóbbi nagyon ritka a fizikával foglalkozó digitális tartalmak között.

Aki egy kis pihenésre vágyik, kikapcsolódhat az elektrosztatikai játékokkal. Az elektrosztatikával foglalkozó részben elektrosztatikus „állatkák” is vannak, de próbára teszik az ügyességet és a fizikatudást is az a játék, amelyben egy töltést kell egy labirintusban mozgatnunk.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten