Mohabirodalom
Nádori Gergely
2006/06/29 22:21
1350 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kevesen gondolnák, hogy micsoda nyüzsgő élet bújik meg egy mohapárnán. Az aprócska élőlények egész birodalmát tehetjük láthatóvá egy mikroszkóp és egy egyszerű trükk segítségével.

Moha szinte bárhol nő, ahol csak egy kis nedvesség is van, és egy mikroszkóp segítségével a gerinctelenek egészen érdekes csoportjaival ismerkedhetünk meg általa. Mivel a moha jól őrzi a nedvességet, ezért számos olyan állat él benne, melynek a létezéshez vízre van szüksége. Közös jellemzőjük, hogy hosszabb-rövidebb ideig jól viselik a kiszáradást is. Megfigyelni őket nem túl nagy őrdöngősség.
Gyűjtsünk be egy mohapárnát, tulajdonképpen bárhonnan (erdőből, háztetőről, udvarról). A mohát áztassuk be vízbe úgy, hogy a vízben tocsogjon, akár el is lepeheti, az sem gond. Érdemes a csapvíz helyett esővizet, patakvizet vagy hóolvadékot használni, de ha nincs jobb, a csapvíz is megteszi. Egy fél nap elteltével öntsük le a vizet, arra nem lesz szükségünk. A mohát jól nyomkodjuk ki, és az így nyert vizet vizsgáljuk. Vizsgálhatjuk sztereomikroszkóppal, sötét háttérrel, 20-40x nagyítással, vagy fénymikroszkóppal, 40-100x nagyítással is.

Medveállatkák

Fábián Tamás László felvétele

Nem kell túl nagy szerencse hozzá, hogy átlátszó testű, hatkarmos lábukon lomhán mozgó kis lényekkel találkozzunk. Ezek a medveállatkák, melyek jogosan kapták nevüket mackószerű mozgásukról. A medveállatkák külön törzset alkotnak az ősszájúak között, latin nevük Tardigrada. Közeli rokonságot mutatnak az ízeltlábúakkal, de sok sajátságos tulajdonságuk is van. Testüket kemény páncél fedi, melyet hidrosztatikus váz feszít ki, ragadozók és növényevők is vannak közöttük. Legnagyobb fajaik az 1 mm nagyságot is elérhetik. Gyakran szaporodnak szűznemzéssel, vannak fajok, melyeknek hímjeit nem ismerjük. A medveállatkák legkülönlegesebb tulajdonsága azonban mégis az, hogy képesek olyan kitartó alakot felvenni, melyben elvesztik testük víztartalmának 99%-át. Életműködéseik ekkor felfüggesztődnek, és ebben az alakban évekig életképesek mardnak (egy múzeumi példányt 120 évvel a gyűjtés után sikerült reaktiválni). Kitartó formájukban elviselik a +151 és a -272 fokot, a vákuumot és légköri nyomás százszorosát, túlélik az emberre halálos sugárdózis ezerszeresét is.

Kerekesférgek

Fábián Tamás László felvétele

A másik gyakori állat a mohabirodalomban a kerekesféreg. Noha a törzs (Rotifera) fajainak többsége az édesvizek lakója, a mohákon is akad belőlük bőven, főleg az araszoló kerekesférgek közé tartozók. A kerekesférgk is az ősszájúak közé tartoznak, nevüket a fejükön található csillósorról kapták, melynek folyamatos mozgása valóban forgó kerék benyomását kelti. A kerekesférgek is képesek felfüggeszteni élettevékenységüket, bár nem olyan extrémen, mint a medveállatkák. Mindenevők, bármiféle útjukba kerülő szerves anyagot elfogyasztanak. A kerekesférgek legérdekesebb tulajdonságai szaporodásuk és életciklusuk. Ha kedvezőek a körülmények, csak nőstényeik vannak és ezek a nőstények diploid szaporítósejteket hoznak létre, melyből az utódok jönnek létre. Szaporodásuk tehát ekkor aszexuális, szűznemzéssel történik. Ha azonban a körülmények kedvezőtlenek, a nőstények haploid ivarsejteket hoznak létre. Ha a haploid ivarsejt nem termékenyül meg, haploid hímet hoz létre. Ezek a hímek azután megtermékenyítik a nőstényeket és az új utódok már szexuális szaporodással jönnek létre. A szexuális úton létrejött zigóta úgynevezett kitartó petét hoz létre, amelyik sokkal jobban elviseli a mostoha körülményeket, mint az aszexuális úton létrejött peték. Ezáltal, ha a körülmények romlanak, nagyobb genetikai változatosság keletkezik, ami növeli a túlélés esélyét. A rendszer még arról is gondoskodik, hogy hímek csak akkor legyenek jelen, amikor szükség van rájuk.A mohapárna élővilágáról érdekes leírás olvasható Fábián Tamás László mikroszkópos blogján.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten