Molekulamodellezés buborékokkal
Főző Attila László
2007/12/31 02:22
1752 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A szappanbuborékok nagyon szépek és sok érdekes jelenség kapcsolódik hozzájuk. A gyermekek örökké népszerű játéka azonban a kémiaórán is szerephez juthat, hiszen molekulamodelleket fújhatunk belőlük.

A molekulák térbeli szerkezetét nagyon sokféleképpen lehet bemutatni. Számos, látványos számítógépes technika is létezik, ám most egy kevéssé elterjedt megoldást mutatunk be. A modellek bemutatásához szükségünk lesz szappanbuborékok fújására alkalmas folyadékra és egy szívószálra vagy vékony üvegcsőre. A buborékokat nem a levegőbe, hanem egy üveglapra fújjuk, melyet előzőleg alaposan benedvesítünk a szappan-oldattal. Az oldat lehet a boltokban kapható előre elkészített keverék, de készíthetünk magunk is mosogatószerből és egy kevés glicerinből. A glicerin fontos alapanyag, mivel így sokkal tartósabbak lesznek a szappanhártyák. 1 dl vízhez 1 dl glicerint érdemes keverni, majd ehhez egy kiskanálnyi mosogatószert. Az oldat akkor működik a legjobban, ha a kísérlet előtt néhány nappal készítjük el és állni hagyjuk.

AX2 típusú molekula

A látványos bemutatóhoz hozzátartozik a modellek kivetítése is. Ehhez elegendő egy írásvetítő, melyet így újra elővehetünk a szertárból. Az üveglapot rátesszük az írásvetítő üvegére és a buborékból álló modellek kitűnően láthatók kivetítve.

A molekulageometriával kapcsolatos ismétléskor vagy diákmunkák bemutatásakor szappanbuborékokkal is megmutathatók az alaptípusok és érdekesebb, ismertebb molekulák modelljei.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten