Monstrum a gatyában
2003/11/18 00:00
3751 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A kétszárnyúak rendjébe tartozó piciny rovaroknak kitűnő szaglásuk van, amely abban van segítségükre, hogy messziről kiszagolják az erjedő gyümölcsök szagát. Ők a muslicák, akikről nem is gondolná az ember, hogy hímjeik mekkora nemző alkalmatosággal vannak megáldva, az ugyanis egyes mediterrán fajoknál a 3 milliméteres testhosszuknak nem kevesebb, mint 40 százalékát teszi ki.


Muslica egy pénzérmén

Létezik, egy a genetikusok körében igen nagy népszerűségnek örvendő légyféleség, akivel valószínűleg mindenki találkozott már élete során. Elég egy almacsutkát az ágy mellett felejteni néhány napra és kis barátaink máris megjelennek. Aki még nem tudná, a muslicákról van szó. A muslicák a kétszárnyúak rendjébe tartoznak, azaz a rovarok többségével szemben csupán egyetlen pár szárnyuk van. Hátulsó szárnyaik helyén egy kicsiny dobverő alakú szerv van, aminek segítségével a repülés mestereivé válhattak: megtudnak állni a levegőben, képesek hátrafelé repülni és hirtelen irányt változtatni. Közéjük tartoznak a szúnyogok, a legyek és természetesen a muslicák. Közös jellemzőjük, hogy szinte kizárólag folyadékon élnek. A muslicák történetesen erjedő gyümölcsök nedveivel.


Muslica portré

Ezeknek a piciny, alig 3 milliméteres legyeknek kitűnő szaglásuk van, egy pohár bor az asztalon és máris ott teremnek, persze nem azért mert alkoholisták, hanem az erjedt szagnak nem bírnak ellenállni. De nem is ezért érdekesek ezek a piciny rovarok. Ami igazán lenyűgöző bennük, az a bámulatos szaporodási képességük, aminek köszönhetően a genetikusok kedvenc kísérleti alanyaivá váltak. Rendkívül sokat köszönhet nekik ez a tudományág, az örökléstani ismeretek nagy része a kevés számú, de óriási kromoszómáiknak vizsgálatából ered. Szaporodási képességük egyrészt a már említett kiváló szaglásuknak, másrészt annak köszönhető, hogy a hímek az állatvilágban egyedülálló méretű nemzőszervvel rendelkeznek. Ennek méretére még visszatérünk.

Nézzük kialakulásának okát. Természetesen a nőstények tehetnek róla, ők ugyanis úgy tesztelik hímjeik spermiumának minőségét, hogy az csak rendkívül bonyolult úton tud eljutni a petesejtekhez. Ez arra késztette a hímeket, hogy egyre hosszabb és összetettebb szervet alakítottak ki a közösülés céljára. A mediterrán éghajlaton élő muslicák meg sem álltak addig, amíg akkora szerszámot nem fejlesztettek ki, hogy az teljes testhosszuk 40 százalékát teszi ki. Ez egy átlagos 3 milliméteres hímnél nagyjából 1,2 millimétert jelent, ami az állat arányait tekintve több mint hatalmas, mondhatni monstrum.


Muslica lárvák egy barackban

A nagyszerű és méltán népszerű National Geographic magazin részletesen beszámol a muslicák szexuális életéről. Eszerint a hím megpillantja a nőstényt, megközelíti és ízlelőszerveit tartalmazó mellső lábaival megérinti a nőstényt. Miután érzékeli a nőstény feromonjait (illatanyagait), csábító nászénekbe kezd, melyet szárnyai gyors rezgetésével hoz létre. Ha mindez tetszik a kiszemelt nőszemélynek, az lassít repülésén és továbbra is megengedi udvarlójának, hogy ízlelgesse, vizsgálgassa. Ami ezután jön, az 18 éven aluliaknak nem ajánlott. A hím testméretéhez viszonyított 40 százaléknyi nemzőszervét - amely, hogy elférjen össze van hajtva - mintegy kicsomagolja és átfűzi a nőstény hosszú szervén, amin át a tojásokat rakja le. Majd ezután különféle járulékos részeinek mozgatásával a pénisz hegye egyre beljebb nyomul a nőstény belsejében, egészen addig, amíg el nem éri azt a helyet, amely befogadja a hím magját, hogy bekövetkezzen a megtermékenyülés.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten