Mozgassuk meg képeinket! A Photo story bemutatása
Abonyi-Tóth Andor
2005/03/23 14:53
1750 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Aki rendszeresen nem látogatja a Microsoft cég honlapját, annak valószínűleg elkerülte a figyelmét, hogy a http://www.microsoft.com/genuine/offers/ weboldalon megtalálható egy, az oktatásban is jól használható ingyenes program. Cikkünkben ezt mutatjuk be.

Az alkalmazással kisfilmeket, történeteket készíthetünk fényképeinkből. Egyre több tanítványunknak van digitális fényképezőgépe, ha megtanítjuk a használatát, akkor képeikből egész fotónovellákat tudnak összeállítani. Például a nyelvtanárok számára is igen jó eszköz lehet, ha a kiadott képsorhoz szöveget találtatnak ki, és a diákoknak szinkronizálniuk kell az általuk elkészített történetet.

A program használata

A program szinte vezeti a kezünket, hibázni gyakorlatilag lehetetlen. Emiatt ajánlható a program egész kis gyerekeknek is. Indítás után a következők közül választhatunk: készíthetünk új projektet, vagy szerkeszthetjük régebbi történetünket is. Ha új bemutatót kezdtünk, akkor ki kell választanunk a képeket, amelyeket egy időszalagra helyezünk el. Itt a már jól megszokott fogd és vidd módszerrel odébb tudjuk vonszolni őket, így át tudjuk rendezni a sorrendjüket. A program az álló képeknél fekete keretet tesz a fekvő tájolású képernyő miatt, ezt azonban szoftveresen végzett képkivágással módosíthatjuk. Javíthatjuk a színek szintjét, kiszűrhetjük a vörös szem-effektust is. E formázásokat a nagyobb programokhoz hasonlóan végezhetjük el. Például az alábbi, havas tájról készült képnél is nagyon hasznos ez a lehetőség.

Ha kiválasztottuk és a kívánt módon átalakítottuk a képeinket, továbbhaladhatunk, és adhatunk címet a történetnek, amit a szoftver az első képkockán helyez el, illetve minden képen elhelyezhetünk feliratot, ha úgy szeretnénk. A képtörténetünkhöz hozzámondhatunk szöveget, szerkeszthetjük az áttűnéseket az egyes képek között. Ez hasonlóan zajlik ahhoz, ahogy azt a PowerPoint diakockái között megszokhattuk. Az áttűnéseknél választhatjuk az előnézet megtekintését is.   A következő lépesnél háttérzenét adhatunk hozzá a készülő vetítéshez, kiválaszthatjuk, hogy melyik zeneszámot szeretnénk, és melyik képkockától kezdje el. Ha jogtisztán szeretnénk zenét felhasználni, akkor ajánlom mindenki figyelmébe a Zene létrehozása gombot. Itt megadhatjuk a műfajt, a stílust, a zenekarokat, a hangulatot is, mindezt összekötve a megfelelő tempóval, intenzitással. A program "híres" művekhez hasonló dallamot állít elő, ami egyedi is lesz, és jogdíjat sem kell fizetnünk a "művészeknek".

A kész művet előnézetben megtekinthetjük, és ha kell, visszalépve módosíthatjuk. Miután kész, eldönthetjük, mi legyen a történetünkkel. A mentés különböző formátumokban történhet aszerint, hogy hol szeretnénk bemutatni a fotóinkat. Én a wmv számítógépes formátumot ajánlom, de nagyon fontos, hogy a projektet is mentsük el (wp3 formátum), hogy később is tudjuk módosítani, a történet újraszerkesztése nélkül. Meglepő lehet, de előfordulhat, hogy jobb minőségben alig több helyet foglal el a kész mű, mint kisebb felbontásban és rosszabb minőségben. A szoftver használata nagyon könnyű, gyorsan sikerélményhez juthatnak ennek köszönhetően a diákjaink, és velük együtt mi is.

Módszertani ajánló

tantárgyinformatika
témakörképfeldolgozás, multimédia
évfolyam/korosztály5-12. évfolyam
módszerEgy alkalmazás bemutatása után annak önálló, felfedező használata. Alkalmas 2-2 fős munkára is. 9. évfolyamtól telepítéssel indulhat az óra.
idő45 perc
célokA tanulók ismerjék meg egy egyszerű program kezelését, az áttünéseket és effektusokat.
tanulási helyzetOsztálykiránduláson, iskolai eseményen készült képekből összeállítunk egy bemutatót.
szükségesfejhallgató a zenei rész szerkesztéséhez és a lejátszáshoz
szerzőBedő Andrea
címhttp://www.sulinet.hu/tart/cikk/ae/0/25898/1

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten