MÜTF - zöld főiskolától az ökoegyetemig
Horváth Anikó
2010/02/24 08:58
1667 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Öko-egyetemmé válhat a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája. A jövőben a fenntartható fejlődés stratégiai elveihez igazítva működik tovább az intézmény, mely infrastruktúráját és képzéseit is a zöld cél érdekében alakítja, hogy csatlakozhasson a Copernicus Chartához. Ezzel a MÜTF lehet Magyarország első ökoegyeteme.

Utolsó frissítés ideje: 2010.02.24.

Zöld szemlélet a főiskolán

A MÜTF egy évvel ezelőtt indította el zöld programjait, s tette le voksát a környezetvédelem mellett. A főiskola a fenntarthatóság szemléletét ma már minden működési területén magáénak vallja. Fokozatosan fejleszti képzéseit, szakkollégiumokat működtet, minden szakon lehetőséget nyújt a zöld marketing tárgy felvételére, nemsokára pedig a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szakirányok is elindulnak. A hallgatók szeptembertől klíma menedzser és egy másik környezettudatos szakirányú továbbképzést is választhatnak. A MÜTF intézményi struktúrájában, képzési rendszerében és fizikai környezetében is igazodik az ökológiai szemlélethez. Figyel a szelektív hulladékgyűjtésre, a takarékos energiagazdálkodásra és az újrahasznosított termékek használatára is, továbbá nyílt napjai is rendhagyóan zajlanak. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy ökoegyetemmé válhasson az intézmény, egyedülálló módon az országban. A főiskola persze nem a cím megszerzését tartja a legfontosabbnak, sokkal inkább a fenntartható fejlődést szolgáló tetteket.
A képzések ez irányba történő igazítása azért is hasznos, mert 2011-től az önkormányzatoknak energetikus környezetgazdászt is alkalmazniuk kell. Az európai uniós tendenciákat figyelembe véve jó esély van rá, hogy a zöld szakirányok legyenek a 2010-es évek elejének új divatszakjai.

Roadshow az általános- és középiskolákban

A főiskola általános- és középiskolás diákokhoz is szeretne eljutni. Ennek érdekében egy 50 állomásos roadshow-t is elindított, hogy személyes nyomokat és pozitív benyomást keltsen a fiatalokban. A tavaszig tartó roadshow során több száz diák ismerkedhet játékos formában az egészséges táplálkozással, a környezeti etikával, a természeti, épített és a társadalmi környezet témakörével.

A rendezvényre még lehet jelentkezni a MÜTF Program Intézetében.

Az Európai Unióban ez a haladás természetes útja, de hazánkban még nincs ilyen egyetem. Jelenleg csak általános- és középiskolák csatlakozhatnak az 1986 óta működő Ökosuli hálózathoz, a felsőoktatási intézmények a Copernicus Chartához, s annak tíz fejlődést támogató alapelvéhez kapcsolódhatnak.

További információk a főiskola honlapján olvashatók.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten