Nagybánya Évszázada (a XX. század) - Ajánló
2003/10/19 21:30
2223 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Érdemes akár osztálykirándulás keretében is ellátogatni Szentendrére, ahol a Művészet Malomban (Bogdányi út 32.; Telefon/Fax: (06-26) 319-128; E-mail: mmalom@matavnet.hu) november 2-áig még megtekinthető a XX. századi nagybányai képzőművészetet bemutató kiállítás.

Hollósy Simon müncheni szabadiskolájának 1896-ban alapított nyári alkotótelepe, a nagybányai művésztelep a századfordulós magyar képzőművészet legjelentősebb alkotóműhelye volt. Alapító tagjai (többek között Réti István, Ferenczy Károly, Thorma János és Iványi Grünwald Béla) Hollósy barátai és tanítványai közül kerültek ki.

Kezdetben a művésztelep szellemiségét a kor akadémizmusa elleni lázadás, a Szinyei Merse Pál művészi irányvonalát folytató plein air festészet és impresszionizmus, valamint a festészet etikai aspektusának, a művészi hitelességnek hangsúlyozása jellemezte. A külföldi példaképek között megtaláljuk Courbet-t, Monet-t, Bastien-Lepage-t.

Ugyanakkor ez a mozgalom sem stílusában, sem törekvéseiben nem volt egységes, ami kiválásokhoz, új művésztelepek létrehozásához vezetett. Az alapító Hollósy 1902-ben Técsőre tette át iskoláját, majd az új francia irányokhoz vonzódó ún. "neósok" (újítók) 1912-ben Iványi Grünwald Béla vezetésével Kecskeméten hozták létre a posztimpresszionizmussal is szakító, szecessziós-stilizáló irányt képviselő művésztelepüket.

Hollósy távozása után Ferenczy Károly vette át a nagybányai művésztelep vezetését, majd őt követően Réti István és Thorma János. Szinte minden fiatal magyar festő megfordult hosszabb-rövidebb időre Nagybányán. A művésztelep szellemisége tovább élt a Ferenczy hagyományait folytató ún. Gresham-kör, vagy a Szinyei Társaság alkotóinak tevékenységében.

A nagybányai alkotóközösség mindennapjait a XX. század legsokoldalúbb művészegyénisége és "fenegyereke", a nagybányai születésű Tersánszky Józsi Jenő örökítette meg Félbolond című, nagybányai művészek rajzaival illusztrált regényében. A művésztelep történetét Réti István foglalta össze A nagybányai művészet című munkájában.

Ahogy a MűvészetMalom kiállításának tájékoztatójában olvashatjuk, a Nagybányai Művésztelep és Festőiskola szellemiségét folytató Szentendrei Régi Művésztelep alapításának hetvenötödik évfordulója szolgált apropóul ahhoz, hogy "Szentendre művészeti intézményei, művészetpártoló szervezetei olyan párhuzamos kiállítások megrendezését" tartsák fontosnak, "amelyek bemutatják az egykori nagybányai iskola legjelesebb képviselőinek, illetve Szentendre és Nagybánya kortárs művészeinek alkotásait."

"A kiállításra kerülő művek zömét a neós mesterek munkái adják (Pittner Olivér, Ziffer Sándor, a később Szentendrén működő Boromisza Tibor és Perlrott-Csaba Vilmos; Jándi Dávid, Mund Hugó, Klein József és mások), de az alapító mesterektől - Thorma János, Ferenczy Károly - is láthatunk műveket. Természetesen jelen vannak a klasszikus plein air és tájfestők is: Krizsán János, Mikola András, Boldizsár István, Kádár Géza, Nagy Oszkár, Papp Aurél stb. ... ."

"A kortárs nagybányai művészet rendkívül széles képet mutat. Céljuk a régi nagybányai (plein air) motívumok, a tradíció megőrzése. Magában a városban a legkülönfélébb stíluskörökhöz kapcsolódó művészek működnek. A szobrászok közül Tőrös Gábort, Mihai Olost, Kása Dávidot, a festők közül Ion Anghel Negreant, Véső Ágostont, Dudás Gyulát, a sok minden mással is foglalkozó Crâciun művészcsaládot, a szentendrei témát is festő Nicolai Suciut említjük meg, természetesen a teljesség igénye nélkül."

A kiállítók a műveket "elsősorban hazai magángyűjteményekből és a Rippl-Rónai Múzeumtól" kölcsönözték. "A kortárs műveket Erdélyből a Magyar Köztársaság Kolozsvári Főkonzulátusa szállította Szentendrére."

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten