Nap, autó, tiszta víz
2004/01/30 00:00
2430 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A közelmúltban újabb sikert könyvelhettek el a megújuló energiaforrások hívei. Egy napenergiával hajtott autóval sikerült keresztül szelni az Ausztrál kontinenst. Az út kilenc napig tartott, bár a szervező elmondása szerint négy is elég lett volna erre. A japán Tamagava egyetem diákjai által tervezett napautó egyetlen mellékterméke a tiszta víz.

Sok természeti nép imádta istenként és tartotta a földi élet forrásának a Napot, ezt a rendkívül nagy hőmérsékletű és tömegű gázgömböt. A nagy tömeg nagy gravitációs vonzerőt és nagy sűrűséget hoz létre, ilyen körülmények között lehetőség van arra, hogy a nehézhidrogén atommagok stabilabb héliumatom-magokká egyesüljenek. A folyamat alatt - amelyet termonukleáris reakciónak neveznek - sok energiát bocsátnak ki különböző hullámhosszú elektromágneses rezgések formájában.

Hogyha az emberiségnek sikerülne magas hatásfokkal a szolgálatába állítania a termonukleáris energiát, azaz a napenergiát, akkor bizony az nagyot lendítene a környezetszennyezés visszaszorításában. Ez remélhetőleg nem a távoli jövőben fog megvalósulni, némi bizakodásra ad okot, hogy vannak sikerrel kecsegtető próbálkozások.

Amint arról az MTI beszámolt, egy napenergia és hidrogén hajtotta autóval sikerült keresztül szelni az Ausztrál kontinenst. A japán Tamagava egyetem diákjai által kifejlesztett jármű egyetlen mellékterméke a tiszta víz. Hans Tholstrup, a szervező elmondása szerint a közel 4100 kilométeres utat - amelyet a nyugati parton található Perth-ből indult és a keleten található Sydney-be érkezett - akár négy nap alatt is megtehette volna a napautó. De, minthogy inkább nem kockáztattak, így kilenc napig tartott az út. Ezzel sikerült bebizonyítaniuk, hogy a tiszta energiaforrásra szép jövő vár.

Annak ellenére, hogy a napenergiával hajtott autók valószínűleg még sokáig ritkaságszámba fognak menni, a napcellák tökéletesedésével egyre nagyobb hatásfokra lesznek képesek. A napjainkban unikumnak számító napautók széles körben való elterjedésének egyelőre leginkább az áruk szab határt. Például a műholdak esetében is alkalmazott cellák egy négyzetcentiméter körülbelül 80 dollárba kerül. A kifejezetten földi felhasználásra kifejlesztett cellák ennél sokkal olcsóbbak, hatékonyságuk ugyan valamivel kisebb, de egy 10x10 cm-es modul csak 6 dollár, egy ilyen panel 1,5 W áramot képes fejleszteni.

A napautó eredményes útja is bizonyítja, hogy van létjogosultsága a termonukleáris energia felhasználásának. Ma már tudjuk, hogy szinte minden energiánk a Naptól származik, évente több mint tízezerszer annyi energiát sugároz a Földre, mint amennyit az egész emberiség felhasznál. A napsugarak hatására a Föld és a tengerek felszínéről víz párolog el, felhő lesz belőle, amelyből eső vagy hó formájában csapadék hull a földre. Az eső termékennyé teszi a száraz földet. A magasabb hegyekről lefolyó víz alakítja a felszínt és lehetőséget ad arra, hogy a víz helyzeti energiájából mechanikai, majd villamos energiát nyerjünk. A szélenergiát szintén a Napnak köszönhetjük. A szél úgy jön létre, hogy a hősugarak hatására a felszín és a levegő különböző mértékben melegszik fel. A meleg levegő felszáll, helyére hideg levegő áramlik, ezt a mozgást szélnek nevezzük.

A japán diákok által konstruált autó, amint azt már említettük, egyetlen mellékterméke a víz, melynek tisztaságát mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy amikor a jármű kilenc napos útja után megérkezett Sydney-be Lucy Turnbull, a város polgármesternője gyorsan megivott belőle egy pohárral.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten