Naprendszer az utcában
Ferenczi Anita
2004/10/06 13:14
3548 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A legtöbb ember tudja, hogy űrbeli szomszédságunkat nyolc bolygó és a Nap alkotja - ez a mi Naprendszerünk. A legóriásibb szomszédunkat azonban, ami a bolygók között van - a semmit - képtelenek felbecsülni az emberek. Ha a Napot például focilabda méretűre csökkentenénk, s ennek megfelelően lekicsinyítenénk a többi bolygót, valamint a köztük levő távolságokat, vajon milyen lenne ez a mini-naprendszer?

Mire lesz szükség

 1. Egy futball labda - ez lesz a Nap
 2. Négy sima gombostű lesz a Merkúr, Mars, Plútó és a Hold
 3. Két borsszem: a Föld és a Vénusz
 4. Egy üdítősüveg kupak: a Jupiter
 5. Egy játék üveggolyó: a Szaturnusz
 6. Két gabonaszem: az Uránusz és Neptunusz

Mit tegyél

Állj fel! NE ülve olvasd ezt a mondatot! Ebben a tevékenységben CSELEKEDNED kell!
Vedd magadhoz a "bolygókat", és menj ki a szabadba. Meghökkentő lecke ez, mert a szemeddel nem tudod megtanulni. Csak úgy, ha saját lábaid lépéseivel tapasztalod meg a méreteket és távolságokat Kinn vagy a szabadban. Idáig rendben. Most hívj magaddal valakit, mert ez egy olyan utazás lesz, amiről feltétlenül beszélgetni szeretnél majd. Tűzzetek ki egy irányt, amerre hosszasan tudtok sétálni.

 • Helyezd a földre a Napot (a futball labdát) és kezdjétek meg a sétát.
 • 10 NAGY LÉPÉS után tegyétek le a Merkúrt. (Szúrjátok a földbe a gombostűt, aminek a feje jelképezi a Merkúrt.) A tűvel egy papírlapot is tűzzetek oda, amire rá van írva, hogy "Merkúr", különben sose találjátok meg újból (képzeljétek csak el, micsoda zűrzavart okozna, ha elveszne egy egész bolygó!).
 • Tegyetek még 9 LÉPÉST és helyezzétek le a Vénuszt (a borsszemet). Valószínűleg itt is szükség lesz egy papírlapra, hogy megjelöljétek.
 • TOVÁBBI 7 LÉPÉS, itt a Föld. Álljatok meg egy pillanatra, mikor leteszitek a borsszemet. Ez az otthonotok, a legkülönlegesebb bolygó. Hüvelykujjnyira a Földtől szúrjatok be egy gombostűt. Ez a Hold, egyetlen szomszédunk, amelyen ember járt.
 • ÚJABB 14 LÉPÉS, a Mars. Szúrjatok be egy gombostűt, s készüljetek fel, mert az igazi séta csak most kezdődik.
 • Menjetek tovább 95 LÉPÉST a Jupiterhez. (Nem tévedés, kilencvenötöt!) A Jupiter, az Óriás Bolygó egy üdítősüveg kupakja.
 • 112 LÉPÉSRE tőle a Szaturnusz, egy játékgolyó.
 • Innen 249 LÉPÉS az Uránusz, egy gabonaszem.
 • 281 LÉPÉS ettől az Neptunusz, egy másik gabonaszem.
 • Végezetül pedig TOVÁBBI 242 LÉPÉS a Plútóhoz. Itt szúrjátok le az utolsó gombostűt.

Nézzetek vissza, mekkora távolságot tettetek meg. Majdnem 1000 méter kell, hogy legyen - tíz futballpálya hosszúságú. A Nap, a futball labda innen egyáltalán nem látható. Próbáljátok meglátni a Földet, a borsszemet, úgy ötszáz méterről... Ez a ti bolygószomszédságotok! Amint levegőhöz jutottatok, és végigtekintettétek a bolygók sorát, kapaszkodjatok meg, mert most következik a csattanó: a Napon kívül a Földhöz legközelebbi csillag a Proxima Centauri. Ha a Proxima Centauri-t is be akarjátok venni a feladatba, fogjatok egy másik futball labdát és keljetek útra. Vigyetek elemózsiát, mert el fog tartani egy ideig: majdnem 7000 kilométert fogtok menni...

Képek forrása

 • www.cab.u-szeged.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten