Ne féljünk a GRUB-tól! I.
2005/06/02 22:06
665 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Sokan idegenkedve tekintenek a GRUB nevű valamire. Barátkozzunk meg vele!

Többen bizonyára csodálkozva nézik a cikk bevezetőjében látható csizmát. Ez ap apró jel arra utal, hogy bizony itt valami olyasmiről lesz szó, amely a rendszer betöltődésével (angolul boot, ami egyúttal csizmát is jelent) kapcsolatos. A GRUB nem egyéb, mint egy rendszertöltő eszköz. De hogy kerül ide? És hol vban a régi, jól ismert lilo? A legtöbb, Linuxszal foglalkozó felhasználó életében elsőként a liloval találkozik. A lilo a Linux Loader szavak kezdőbetűiből áll, feladata a bootolható háttértárolón elhelyezett operációs rendszer indítása volt. Az elmúlt években azonban egyre inkább átveszi a helyét a GRUB (Grand Unified Bootloader), amely szintén ugyanerre a feladatra szolgál, de be kell látnunk, hogy sokkal kényelmesebb és sok olyan funkciója van, amely kényelmesebbé teszi életünket. Nem véletlen, hogy szinte kivétel nélkül a mai legfrissebb disztribúciókban az alapértelmezett rendszertöltővé vált.

Nézzük, miben jó:

  • rendkívül egyszerűen konfigurálható
  • nem kell minden módosítás után újratelepíteni (ugye, hányszor felejtettük el egy-egy kernelcserénél kiadni a lilo parancsot?)
  • hibás beállítás esetén parancssoron keresztül kijavíthatjuk tévedésünket
  • bármekkora merevlemezen működőképes
  • bármilyen operációs rendszert el tud indítani
  • szép, grafikus menü is készíthető hozzá :)A GRUB konfigurációja nagyon egyszerű. A működéséhez szükséges állományok a /boot/grub/ könyvtárban találhatóak. Kiemelnénk közülük a grub.conf (vagy menu.lst) file-t, amely körülbelül így néz ki:

default=2
timeout=10
splashimage=(hd0,2)/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
title Fedora Core (2.6.11-1.27_FC3)
    root (hd0,2)
    kernel /vmlinuz-2.6.11-1.27_FC3 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet
    initrd /initrd-2.6.11-1.27_FC3.img
title Windows XP
    rootnoverify (hd0,0)
    chainloader +1
title Ubuntu, kernel 2.6.8.1-3-386
    root (hd1,0)
    kernel /boot/vmlinuz-2.6.8.1-3-386 root=/dev/hdd1 ro quiet splash
    initrd /boot/initrd.img-2.6.8.1-3-386

Elsőre valóban meglepőnek tűnik, de nézzük végig, mi micsoda. A default értéke határozza meg az alapértelmezetten betöltendő rendszer számát, mivel 0 a kezdőérték, esetünkben a harmadik, Ubuntu nevű rendszer indul el. A timeout másodpercben adja meg a beavatkozás nélküli várakozás időegységét. A hiddenmenu a bootloader menüjének eltüntetésére szolgál, megtévesztve az egyszerű felhasználókat és gonosz betörőket. A title segítségével adunk nevet a bootolandó operációs rendszernek, míg a root paraméterével határozzuk meg annak elhelyezkedését: a hda,b a lemez és annak partícióját jelenti (pl. a hd0,1 az első (primary) merevlemez második partíciójára utal). Legvégül találjuk a kernel elérési útját és annak paramétereit, illetve az esetleg használatos initrd elérhetőségét.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten