Negyedszázada volt az első magyar űrrepülés
2005/05/24 21:49
1509 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az első magyar űrrepülés 25. évfordulóját több módon is ünneplik méltóképpen. Előadásokkal, kiállításokkal, de még forgalomba bocsátott postai bélyegekkel is.

A Szojuz-36 űrhajó Bajkonurból startolt 1980. május 26-án, fedélzetén a veterán Kubászovval és az újonc Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal. A történet úgy kezdődött, hogy az Interkozmosz Tanácsán a szovjetek az 1976-os moszkvai ülésen egy kis közös űrrepülésre invitálták a szocialista országokat. Az országok képviselőit, azaz az útra bocsátandó pilótákat Kecskeméten kezdték tesztelni, a Repülőorvosi Kutató és Vizsgáló Intézetben, 1977 májusától. Akkorra már világossá vált, hogy a korábban tervezett jelöltek - azaz ballonrepülők, sarkkutatók, hegymászók, vagyis olyanok, akik a természetben már találkoztak szélsőséges helyzetekkel - helyett kizárólag berepülő vadászpilóták lehetnek esélyesek az útra. Magyarország akkoriban 35 olyan pilótával rendelkezett, kik korlátozás nélkül repülhettek Mig 21-es vadászgépen. Közülük 27 pilóta jelentkezett a kiképzésre.

A kiképzés előtt alapos szűrésen kellett átesni. A fennmaradt hét legjobb pilóta közül négyet a Gagarin Űrhajóskiképző Központban közösen választottak ki a szovjet és magyar szakemberek. Ketten - Elek László és Buczkó Imre - itthon maradtak "vésztartalékként", Magyari Béla és Farkas Bertalan azonban 1978. március 20-án családostul kiköltözött Csillagvárosba, és ott folytatta a felkészülést. A két éven át tartó felkészülés végén mindkét pilóta kiváló minősítésben részesült, de fájdalom: csak az egyikük repülhetett. Az, hogy mégis melyikük kerül ezáltal a későbbi történelemkönyvek lapjaira, az - a hivatalos iratok szerint - csak az utolsó napokban dőlhetett el. A nehéz és hálátlan döntést az oroszok a magyarokra hárították, akik Farkas Bertalan mellett voksoltak. Magyari Béla Azóta pontosan negyed évszázad, azaz huszonöt esztendő telt el, s a nevezetes évforduló alkalmából május 27-én tudományos tanácskozást és emlékkiállítást tartanak Budán, a Várban, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületében. Látható lesz egy, a szovjet-magyar közös űrrepülés tudományos hátterét bemutató kiállítás, de előadásokat is tartanak az űrrepülés előzményeiről, az űrutazásról, valamint a jelöltek orvosi kiválasztásáról.

Az előadók közt szerepel Szabó József, Magyari Béla és Farkas Bertalan is. Az első magyar űrrepülés 25. évfordulóját a Magyar Posta sem hagyta figyelmen kívül, hiszen az esemény emlékezését bélyegkibocsátással köszönti. Napra pontosan Farkas Bertalan és Valerij Kubászov indulásának 25. évfordulóján a hazai posta emlékbélyeget bocsát forgalomba. Ám nem ez az első ilyen alkalom, mivel a Posta annak idején, 1980-ban is méltóképpen emlékezett meg a nagy eseményről. A start másnapján, május 27-én egy 5 Ft-os bélyeget adott ki. A Gál Ferenc grafikusművész által készített rajzon két, a beszállás előtt integető - de persze felismerhetetlen - űrhajós látszik. Mivel a bélyegtervet és a nyomdai munkákat jó előre el kellett készíteni, előzetesen nem tudhatták, hogy végül melyik legénység utazik majd a Szojuz-36 űrhajóval.

A hiányt pótlandó, később ugyanerre az eseményre készült egy bélyegblokk is, amely 1980. július 12-én került forgalomba. A 20 Ft névértékű blokkot Cziglényi Ádám tervezte. Érdekes, hogy a különleges alkalomra való tekintettel ezúttal ritka kivételt tettek egy szabály alól. Ismeretes, hogy élő személy arcképe jó ideje nem jelenhet meg magyar postabélyegen. (Más országok nem ennyire szigorúak, de hát itthon a 40-es, 50-es évek rossz tapasztalatai nyomán az óvatosság érthető...) A magyar űrhajós és szovjet társa űrutazása azonban már akkor időtállónak ítéltetett - s a megítélés helyességét igazolja a mostani, a negyedszázados évfordulóra emlékező kiadás is.

Forrás

  • origo

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten