Nem minden arany, ami fénylik
2004/10/19 18:10
2866 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ennek a közmondásnak az igazságával az értékbecsüsök, szinte nap mint nap találkoznak. Forgách Kata, értékbecsüs szerint nem könnyű felismerni a hamisítványokat - különösen a festmények esetében. Ehhez a szakmához nagy rutin kell-állítja.

A Bizományi Állami Vállalat értékbecsüs tanfolyamára jártam. Először festmény, majd műtárgy szakra. Mindkettő fizetős, egy éves, OKJ-s képzés volt. Úgy kerültem a szakmába, hogy az édesanyámnak egyházi kegytárgy boltja van, s neki kezdtem el az érettségi után segédkezni, és úgy tűnt érdemes lenne elvégeznem egy ilyen tanfolyamot. Aztán később a férjem révén maradtam a szakmában, mivel ő műtárgyakkal foglalkozik. Az értékbecsüs, ahogyan a nevében is benne van, felbecsüli a műtárgyak értékét, megállapítja az eredetiségüket. Ennél a szakmánál nagyon fontos a folyamatos képzés, az állandó olvasás és külföldi aukciókra, galériákba, vásárokra való eljutás. A diploma mellé nagy gyakorlat, jó véna, képmemória és kvalitásérzék is kell. A szemed akkor ismeri fel a kvalitást, ha már sok, kvalitásos képet látott. Érteni kell hozzá, mert főként a festmények között, egyre több a hamisítvány. Főként az utóbb két-három évben ugrott meg a számuk.

Tőlünk keletebbre szinte iparággá vált egyes divatos festők utánzása, hiszen viszonylag gyorsan nagy pénzeket lehet keresni A végzettség tehát közel sem elég ebben a szakmában. Az iskolákban meg lehet tanulni sok mindent a művészekről, stílusokról, korokról, anyagokról, technikákról. De nincs olyan hónap, hogy ne tanulnék valami újat, ne találkoznék valami új trükk-kel vagy adattal. A hamisítványoknál is meg lehet tanulni, milyen trükkök vannak. Gyakori csel például, amikor valaki az otthonában leveszi az eladásra kínált képet a falról, és mutatja, milyen piszkos a keret körül. Ezzel is jelezve, hogy régi családi darabról van szó. A gyakorlott szem azonban azt is észreveszi, ha a piszokcsíkokat porszívóval vitték fel a falra. Kellő tapasztalat után azt is meg lehet ismerni, melyik hamisító, milyen jellegzetességekkel fest. Mert ahogy a kézírásnak megvannak a sajátos jegyei, a festés is elárulja készítőjét. Egy festmény esetében például meg kell nézni, készülhetett-e abban a korban a kép, amikor a festő élt. Hamis aláírást lehet ellenőrizni a festő kézjegyes könyv segítségével, amelyben a nagy festők aláírásai mind megtalálhatóak.

Amerikában az ujjlenyomatnak több évszázados hagyománya van, ami nagy segítség az eredetvizsgálatkor. Nálunk sajnos erre még nem került sor, hogy a festők így szignózzák képeiket. Az utólagos átfestésekre is oda kell figyelni. A vászon repedéshálói ugyancsak árulkodóak lehetnek. Nehezebb a helyzet, amikor nem friss, hanem korabeli hamisítványokról van szó, és azokból az időkből származó anyagokat és festékeket használtak. Az is megesik, hogy a tanítványok által készített képen idővel megváltoztatták a szignót, és a mester kézjegyét tették rá. Van olyan is, hogy eredeti kép érkezett utólag átjavított szignóval. A becsüsnek abban is van szerepe, hogy egy-egy ékszer vagy műtárgy milyen áron induljon az árverésen. Manapság elég sok az aukció, és egyre kevesebb a kiugróan nemes, értékes tárgy. Ezért az eladók válogathatnak, hogy melyik aukciósházra bízzák értékes kincsüket. Elviszik több helyre is, és ahonnan a legkecsegtetőbb ajánlatot kapják, otthagyják.

A jó becsüs nemcsak azt az árat tudja belőni, amely még elég ígéretes az eladónak is meg az aukció közönségének ahhoz, hogy licitáljon, és a végén mindenki úgy érezze, jól járt, de kellő meggyőző erővel rá is kell bírni az eladót, hogy ne vigye tovább a tárgyat. A dologban van kockázat, mert ha túl magasan szabják meg az induló árat, nem akad vevő. Ha alacsonyan, az eladó nem bízik a sikerben. Az aukciókon általában a bolti árhoz képest 70 százalékkal alacsonyabbról szokták indítani a licitet.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten