Nemszeretem szakma
2004/09/28 21:50
822 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kevesen vágynak arra, hogy eladók legyenek egy boltban. Pedig az elhelyezkedési lehetőségek valamennyi területen - élelmiszer, ruházat, illatszer stb. - kedvezőek, és alighanem még jó ideig azok is maradnak. Arra pedig ugyancsak nem gondolnak sokan, a kereskedelemben is abból lesz vezető, aki szakképzett eladóként kezdi, és lépésről lépésre küzdi fel magát.

A kereskedelem több mint félmillió embert foglalkoztat, de ez még mindig kevés; szinte minden vállalkozás felvételt hirdet. Állandó a cserélődés: a szakképzett eladókat némi bér ráígérésével egymástól csábítják át a cégek. A bolti eladó nemszeretem szakma. Leginkább a két-három műszak és a gyakran elháríthatatlan nehéz fizikai munka miatt. Mi szüli mindig újjá a munkaerőhiányt? Főként az, hogy mindig újabb és újabb vállalkozások lépnek be a piacra és nyitnak áruházakat, üzleteket, miközben a már megállapodott cégek is rendre bővítik bolthálózataikat. A munkaerőszerzés ilyen körülmények között nem áll másból, mint néhány száz forint vagy valamilyen természetbeni juttatás ráígéréséből. A helyzettel egyedül a szakképzés tud, illetve tudna megbirkózni; se szeri, se száma az oktatásra vállalkozó társaságoknak. Az Auchan már a hirdetés megannyi eszközével, még az óriásplakátokkal sem éri be: kihelyezte felvételi irodáját a hajnaltól estig forgalmas előcsarnokba.

Budaörsi áruházának bejáratánál prospektusokkal telerakott asztal mögött ül munkatársuk, és az ott elvonuló vásárlók közül próbál szerezni dolgozókat. Az érdeklődőknek elmondja, mi mindent nyújt alkalmazottainak a cég, milyen jó dolguk van az itt dolgozóknak. Árufeltöltő, eladó, pénztáros, részlegvezető - bármelyik, sőt: mind jöhet! A kereskedelem másik nagy multijánál, a Metro Holding Hungary.-nél hasonló a helyzet: a budapesti áruházaikba a legnehezebb, de a győribe sem sokkal könnyebb árufeltöltőt kapni, míg Nyíregyházán gond nélkül betöltik a munkahelyeket. Ehhez a bérekkel is alkalmazkodnak. A fővárosban 80-150 ezer, az ország keleti végein pedig 70-90 ezer forint közötti összeget fizetnek a semmiféle képzettséget nem igénylő árufeltöltő munkáért. Szakképzett eladót csak néhány részlegnél - műszaki, zöldség-gyümölcs, hús - foglalkoztatnak, de azért az ilyen bizonyítvánnyal rendelkezők jelentkezését is várják. Főként azóta, hogy áruházaik közvetlen szomszédságában konkurens nemzetközi cégek is hipermarketeket nyitottak, és átcsábították az embereik javát.

A nagy cégek még valahogy áthidalják a munkaerőhiányt, de a kis üzletek, illetve vezetőik annál súlyosabb helyzetbe kerülnek, ha akár egyetlen eladójuk faképnél hagyja őket. A legnagyobb a baj, ha szezonális, például balatoni üzletből lép ki valaki az idény kellős közepén. Korábban még beállíthattak akárkit a kilépő helyére, de 1997 óta, amikor megszigorították a rendeletet, és szakképesítés nélküli dolgozót már nem szabad eladóként foglalkoztatni. Kockázatos is, mert a jogszabály betartását a munkaügyi felügyelőségek ellenőrzik. Arra ma még kevés fiatal gondol, hogy a kereskedelemben is abból lesz vezető - ha úgy jobban tetszik, menedzser -, aki szakképzett eladóként kezdi, és képes lépésről lépésre felküzdeni magát.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten