Nemzetközi felmérés az iskolai tanár és diák mentorprogramokkal kapcsolatban
2023/02/07 13:09
616 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A mentorálás általában azt a folyamatot jelenti, amikor egy tapasztalt személy, a mentor, segít egy kevésbé tapasztalt másik személynek, a mentoráltnak, hogy fejlessze annak bizonyos készségeit és szélesítse azon  ismereteit, amelyek elősegítik a mentorált szakmai és személyes fejlődését.
Iskolai szinten rendelkezésre állnak különböző mentorálási lehetőségek a tanulók számára, általában az iskolai teljesítményükre és a szociális-érzelmi fejlődésük támogatásákra összpontosítva, valamint a tanárok számára is, például az alapképzés vagy a folyamatos szakmai továbbképzési programok keretében.

nemzetkozi-felmeres

Az iskolai oktatáson belüli mentorálás fontosságát az uniós szintű szakpolitikák és gyakorlatok is elismerik. Az iskolai sikerhez vezető utakról szóló, nemrégiben elfogadott tanácsi ajánlás például azt sugallja, hogy a mentorprogramok - beleértve a kortárs mentorálást is – pozitívan járulhatnak hozzá a jobb tanulmányi eredmények eléréséhez és a szocio-emocionális készségek fejlesztéséhez, megerősítéséhez, különösen a társadalmi és gazdasági szempontból is hátrányos helyzetű vagy az alulteljesítés, lemorzsolódás veszélyének kitett tanulók esetében.

A felméréshez kapcsolódó munkadokumentum szerint a hosszútávú, megfelelően strukturált mentorálás, amely jól meghatározott időt és lehetőséget biztosít az iskolai szakemberek általi modellezésre, gyakorlásra, értékelésre, támogatásra és visszajelzésre - mindezek, fontos tényezők a tanári alapképzésben részt vevő pedagógushallgatók és az frissen kinevezett tanárok szakmai támogatásában. A mentorálás segíthet nekik abban, hogy jobban megértsék saját tanári szerepüket és innovatív tanítási technikákat alkalmazzanak. A mentori támogatás így szoros kapcsolatban áll a pedagógusok jóllétével (az alkalmazottak munkakedve, a motiváció, az egyéni hatékonyság és a tanárok megtartása).

Ossza meg Ön is véleményét ebben a rövid felmérésben 2023. február 19-ig! Az eredményeket az Európai Iskolai Oktatás Platformon (European School Education Platform) fogják közzétenni.

A kérdőív elérhetősége.

nemzetkozi-felmeres-2

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten