Népi játékok - Szellemi és párválasztó játékok
Simon Tamás
2003/07/31 08:00
4062 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A népi játékok közül készségkívül az eszközös játékok fejlesztik legjobban a gyerekek manuális képességeit., erőnlétét, ügyességét. Más játékcsoportok a szellemi képességeket fejlesztik, érzelmi fejlődésüket, társadalmi kapcsolataikat segítik.

Szellemi játékok

Minden korosztály szívesen játszik szellemi játékokat, melyben a résztvevőknek szükségük van leleményességre, tudásra, önuralomra, jó memóriára vagy gyors reagálóképességre.

Már egész kicsi gyermekeknek vannak szellemi ügyességi játékai. A mondókák, felelgetők, láncversek, felsoroló versikék edzik az emlékezőképességet, tanulási készséget, új ismereteket közölnek. (pl: Egy megérett a meggy)

Nyelvtörők

A nagyobbak is szeretik a különböző nyelvtörőket (Sárga bögre, görbe bögre) szóláncjátékokat, betűrímjátékot.

Beugratások

A beugratások jellemzője, hogy elterelik a figyelmet a lényegről. Viszont csak egyszer lehet eljátszani egy gyerekkel. Néha a beugratás elég kíméletlen, elverik, vagy leöntik az áldozatot.

Kitalálós játékok

Sok változata van a kitalálós játékoknak. Vannak köztük körjátékok, mint a "koszorú, koszorú". A játék lényege, hogy a gyerekek felismerjék egymást, ezért olyan közösségben játsszák, ahol a tagok jól ismerik egymást. Sok játékot ma is ismernek a kérdés-felelet játékot (barchoba néven) vagy a megfigyelőképességet igénybe vevő "Amerikából jöttem"-et.

Rejtő-kereső játékok

Jó megfigyelőképességet, koncentrálást igényelnek a rejtő-kereső játékok. Egyes formájában a keresgélő vaktában kutat, másban a többiek valamilyen formában segítik (pl. hideg-meleg).

A bújócskák az egész világon ismertek és kedveltek. Több változata is van, többek között az ipi-apacs, vagy a két csapattal játszott rabló-pandúr.

Tiltó játékok

A gyerekek önuralmát fejlesztették bizonyos tiltó játékok. A lényeg az, hogy valamit nem szabad csinálni.

  • Pislogás -Nézzünk farkasszemet!
  • Megszólalás - csendkirály
  • Megmozdulás - szoborjáték
  • Nevetés - Ne nevess!

Párválasztó játékok

Leginkább a lányok szerették a párválasztó játékokat, melyek érzelmi kapcsolatokat tükröztek. A körben álló gyerekek közül egy a kör közepében áll. A dal megfelelő részénél a körből párt választ, majd helyet cserélnek. Az ilyen típusú körjátékoknak gazdag a dalanyaga, ami népszerűségét bizonyítja. A leánykérő játékokban a kérő a kör külső kerületén mozog és sorban elviszi a lányokat. (Danikáné)

A párválasztó társasjátékokat nagyobb leányok és legények játszották általában a fonóban. Ezekben a játékokban a lényeg a nemek közötti vonzódások megnyilvánulása. (Megy a kosár, Tetszik-e a szomszéd stb.)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten