Netware 6.5 fejlesztői szemmel
2004/03/17 21:20
1520 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A régi NetWare felhasználók tudják, hogy a NetWare mindig is egy kiváló alkalmazásszerver volt. Az 1980-as évek végén, a NetWare ügyfelek többezer, Basicben, Clipperben és Cobolban írott üzleti alkalmazás közül választhattak. A fejlesztők ezeket az alkalmazásokat belefordították a NetWare-be, hogy kihasználják a még egészen új és növekvő PC kliens populációt. Tekintsük ezt a NetWare alkalmazás szolgáltatások első aranykorának. A második aranykor a NetWare-ben érdekelt fejlesztők számára most érkezett el. Az 1980-as években a NetWare fejlesztőket vonzott magához a mini-számítógép világából. A NetWare 6.5 most a nyíltforrású világ fejlesztőit hívja.

Fejlesztőknek?IGEN!

A NetWare kínálja a legmegbízhatóbb, legbiztonságosabb és legjobban támogatott Intel platformot, amely szívesen látja a nyíltforrású programok fejlesztőit. A NetWare-en futó nyíltforrású alkalmazások ugyanazokat a nyíltforrású támogatási elemeket használják, amiket a Novell fejlesztők is használnak sok NetWare szolgáltatás biztosítására. A NetWare 6.5 tartalmazza az Apache Tomcat-et, amely egy nyíltforrású, a Sun servlet/Java Server Pages referenciaplatformjára alapozott servlet/JSP container, az ún NetWare AMP Developer Suite pedig az Apache, MySQL, PHP, Perl komponensekből áll össze. Programok ezrei készültek el Linux, Apache Web Server, MySQL, PHP és Perl alá az utóbbi pár évben, követve a nyíltforrású programozási irányelveket. Ezek az alkalmazások most már futnak NetWare 6.5 alatt is. A fenti megszokott eszközökön kívül a Novell a fejlesztőknek számos a nyíltforrású világban nehezen megtalálható szolgáltatás használatának a lehetőségét is kínálja.

Nyílt szabványú alkalmazások támogatása
A Netware 6.5-tel a fejlesztők egy J2EE 1.3-minősített alkalmazásszervert is a magukénak tudhatnak. A NetWare 6.5 alkalmazásszervere, az exteNd Application Server nagyméretű és kulcsfontosságú alkalmazások működtetésére is alkalmas, a szerverek fürtökbe szervezhetők a méretezhetőség kedvéért, és a hibalehetőségek kiküszöbölésére konfigurálhatók. Az automatikus szerver újraindítás és a HTTP folyamatok hibakezelése kizárja a fontos adatok elvesztésének lehetőségét. Az exteNd Application Server egy piacvezető üzenetküldő réteget is tartalmaz, néhány nagyteljesítményű programmotor révén, úgy mint CORBA, Java Messaging Service, Transaction Management és Web Services.

Webszolgáltatások
Manapság népszerű kifejezés a "webszolgáltatás". A webszolgáltatásokat értelmezhetjük lazán csatolt szoftverelemekként, amelyek több hálózaton keresztül együttműködve dolgoznak. A NetWare 6.5 támogatja a webszolgáltatások minden lényeges szabványát:, többek között az alábbiakat: SOAP (Simple Object Access Protocol), UDDI (Universal Discovery and Description Initiative), XML (eXtensible Markup Language), WSDL (Web Services Description Language)

Novell exteNd (J2EE alkalmazásszerver)
A Novell exteNd Application Servernek a NetWare 6.5-tel együtt történő forgalmazásával a Novell kiváló lehetőséget nyújt a webszolgáltatások megvalósítására. A Novell exteNd nagyteljesítményű webszolgáltató motorja megfelel a JAX-RPC 1.0-nak a webszolgáltatások építéséhez, futtatásához és felhasználásához. Más népszerű motoroknál 2-3-szor nagyobb teljesítménye mellett kiterjedt fejlesztőeszközökkel és sokoldalú adminisztrációs funkciókkal is rendelkezik. A szervezetek pénzt takaríthatnak meg azzal, hogy saját J2EE alkalmazásaikat a NetWare 6.5 részeként szállított Novell exteNd Application Serveren futtatják, és így kihasználják a meglévő erőforrásaikat.
MySQL 4.0.12
Több mint négymillió licencelt MySQL telepítés létezik. E négymillió szerver bármelyikén futó alkalmazások ugyanúgy futnak a NetWare 6.5 alatt is. A NetWare 6.5 az egyetlen platform, amely a MySQL kereskedelmi licencét kínálja, ezzel elkerülve az egymástól független szoftverforgalmazók és fejlesztők licenc gondjait. Emellett a Novell műszaki támogatást is nyújt a NetWare 6.5-ön futó MySQL-hez.

Összegzés

A NetWare 6.5 nem egy "hagyományos" NetWare, amely a felhasználók elől elrejtve a hálózat alapját képezi. Az eDirectory-t és a nyíltforrású eszközöket is kihasználó NetWare 6.5 könnyen kezelhető és biztonságos szolgáltatásokat nyújt minden felhasználó számára. Eddig a rendszergazdák voltak a NetWare fejlesztésének középpontjában, a NetWare 6.5 azonban két új ügyfélcsoportot is megcéloz: a felhasználókat és a fejlesztőket. Mindkét csoportnak megvannak a különleges igényei. A Novell mindegyik csoportot specifikus megoldásokkal látja el.
A rendszergazdák továbbra is megbízhatóságot kértek a hatékony üzemeltetéshez. A NetWare az üzleti folytonosságot sziklaszilárd alapokkal támogatja, és mindezt új tárkezeléssel, szerverek fürtökbe szervezésével, kirendeltség támogatással és erőforrás-konszolidációval egészíti ki.
A fejlesztők nyílt forrású környezetet és adatbáziskezelőt igényeltek a szükséges alkalmazások elkészítéséhez. A NetWare 6.5 ma a legnagyobb, nyíltforrású fejlesztőeszközöket, alkalmazásokat, alkalmazásszervereket is magába foglaló programcsomag a piacon.
Nem szabad azonban elfelejteni hogy a hálózat elsősorban a felhasználókért van. A felhasználók továbbra is a NetWare infrastruktúrájának előnyeit fogják élvezni, miközben új hálózati szolgáltatásokat látnak, amelyek egymáshoz és a hálózati erőforrásaikhoz kapcsolják őket, a tartózkodási helyüktől függetlenül. Bárhová is kerülnek, mindig támaszkodhatnak a NetWare 6.5-re.
Forrás: Novell Magyarország

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten