Netware 6.5 felhasználói szemmel
2003/12/30 01:43
986 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Cikksorozatunk első részében rendszergazda szemszögéből tekintettük át a Novell NetWare 6.5 új funkcióit.Most azt tárjuk fel, mi az, amivel a felhasználók a gazdagodnak az új változatban.

Bevezetés

A korábbi Netware verziók elsősorban nem a felhasználóknak (usereknek) készült funkciókkal voltak teletömve. A felhasználók szinte észre sem vették milyen hálózati operációs rendszer segíti munkájukat. Amiben viszont biztos lehettek, az a biztonságos, állandó működés. A jól feltelepített Novell Netware láthatatlan, magabiztos, mindig működő, mindig rendelkezésre álló eszköz. Ám a világ változik, a mai felhasználó nemcsak a belső hálózaton, hanem bárhonnan szeretné elérni adatait, levelezését, mindent, mi a munkájához szükséges. A Novell Netware 6.0 már tartalmazott ilyen jellegű kiegészítéseket, de ezen fejlesztések a 6.5-s verzióban kaptak kiforrott, azonos felületű eszközt a felhasználók kezébe. Cikkünkben áttekintjük melyek ezek az új funkciók, eszközök.Virtual Office
Manapság egyre több intézménynél, vállalatnál szükséges, hogy a felhasználók folyamatosan kommunikáljanak egymással. Ezen igény felismerése vezette a Novell-t a Virtual Office (virtuális iroda), Virtual Teams (virtuális csapatok) és eGuide szolgáltatások ki- illetve továbbfejlesztésére. A virtuális iroda szolgáltatás révén az adatok és szolgáltatások mindig rendelkezésre állnak, a felhasználó akár az iróasztalánál ül az irodában, akár egy laptopot használ üzleti úton. A felhasználók egyetlen felületet használnak az összes NetWare 6.5 szolgáltatáshoz, és ez messze túlmutat egy egyszerű alkalmazotti portálon. A NetWare 6.5 a valósidejű együttműködést az azonnali üzenetküldőkön, adatmegosztáson és közös erőforrásokon keresztül a hagyományos hálózaton túlra, az Internetre helyezi át.

Virtual Teams
A Virtual Teams funkció használatával bármely csoport egyesítheti a szükséges erőforrásokat egy webes munkaterületre, a hálózati rendszergazda nélkül. A Virtual Teams elvégez minden dokumentum megosztást és együttműködést. Új tagoknak a csoporthoz való csatlakozása általában sok időt vesz igénybe és csökkenti a csoport termelékenységét. A Virtual Teams felgyorsítja az új tagok beilleszkedését azáltal, hogy a összes csoporterőforrást megosztott dokumentumok, archivált chat beszélgetések és linkek útján elérhetővé teszi.

Azonnali üzenetküldés, chat, hírek, beszélgetésfonalak
"Tudunk beszélni?" A Virtual Teams használatával beszélgethet, kommunikálhat, cseveghet és vitatkozhat attól a perctől kezdve, hogy csatlakozik. A web alapú azonnali üzenetküldés a hálózat bármely pontjáról lehetővé teszi a kapcsolatokat. Míg a csevegés gyors megbeszélések esetén alkalmazható, a hosszú viták a megosztott dokumentumok mappájába, vagy egy vitalistára tartoznak. A beszélgetésfonalak, mint a hírcsoportokban is, a későbbi áttekintéshez nyújtanak segítséget és az archiválást teszik egyszerűbbé. Megosztott erőforrások és alkalmazások A csoportoknak a kommunikációs eszközökön túl más alkalmazásokra is szükségük van. A Virtual Teams külső, harmadik féltől származó alkalmazásokat, például naptár és projekttervező programokat is támogat. A GroupWise 6.5 pl. könnyen hozzávehető a Virtual Teams erőforráslistájához. A belső vagy külső információforrásokra mutató linkek is megoszthatók az összes csoporttag között.
Virtual Office Novell eGuide
Néha a csoportok olyan nagyok is lehetnek, hogy egy másik csapattag megtalálása is külön projektet jelent. A NetWare 6.5-tel együtt megjelent a Novell eGuide 2.1-es verziója is ennek a problémának a megoldására. Az eGuide egy webes alkalmazás, amivel az eDirectory-ban tárolt nevek, címek, faxszámok és e-mail címek között kereshetünk. (A Novell NetWare 6.0-s verziójához is telepíthető!!!) A keresés mellett az eGuide frissítési felületet is biztosít az eDirectory-hoz és így a felhasználók kezelhetik saját címtárinformációikat a hálózati rendszergazda segítsége nélkül. A Virtual Teams tagjai számára az eDirectory környezettől elkülönített szervezeti grafikonok is készíthetők. Csoportos chat és e-mail szintén küldhető az eGuide alkalmazással.

Novell iFolder 2.1
Az első iFolder verzió a NetWare 6 részeként került bemutatásra. Az iFolder három fontos szolgáltatást biztosít a felhasználók számára: mentést, szinkronizációt és hozzáférést. A felhasználók beállíthatják az iFolder kliensprogramot automatikus mentésre, a kliens és az iFolder szerver közötti szinkronizálásra. A felhasználók hozzáférhetnek ezekhez a szerveralapú fájlokhoz bármilyen Internet hozzáféréssel rendelkező számítógépről, egy szabványos böngésző segítségével. Ezzel rugalmasságot nyernek, hiszen dolgozhatnak otthonról, az irodában vagy akár üzleti úton. A 2.1-es verzió megnövelt rugalmassága lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy az iFoldert bármilyen helyi mappához csatlakoztathassák, ne csak a "Dokumentumok" mappához. A fájlszinkronizáció nem igazán hasznos, ha nem garantálhatjuk a fájlok biztonságát. Az iFolder 2.1 most megnöveli a titkosítás teljesítményét és a NetWare 6.5 iFolder telepítések már hozzáférést biztosítanak az iFolder fájlokhoz PDA webböngészőkön keresztül is. A korábban említett telepítési minták egyikével iFolder szolgáltatásra optimalizált NetWare szerver is könnyen telepíthető.
Forrás: Novell Magyarország

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten