Neveljen tudatosan, közlekedjen okosan!
2013/05/14 15:51
1908 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A közlekedés nem csupán egyszerű helyváltoztatást jelent, ha elindul az ember egy olyan szabály- és viszonyrendszerbe csöppen, ami sokszor a tapasztalt felnőtteket is próbára teszi. Fokozott figyelmet kell fordítani a gyerekek biztonságos közlekedésére és az arra való nevelésre egyaránt. Egy kiadvány most ebben segítheti a szülőket és a pedagógusokat.

Változó szabályok a gyermekek biztonságáért

Május 1-jén megváltozott a KRESZ. A változások fő iránya a gyerekek testi épségének védelme, óvodák, iskolák környékének biztonságosabbá tétele. Tény, hogy a 0-14 éves korosztály még nem rendelkezik az összes, biztonságos közlekedéshez szükséges ismerettel, tapasztalattal. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2011-ben 1580 14 év alatti gyermek sérült meg közúti balesetben. Ezért szabályozási eszközökkel is indokolt felhívni a járművezetők figyelmét arra, hogy a gyermekekre fokozottan ügyeljenek.

kobe1

A szabályozás önmagában nem elég, a gyerekek szabályos és biztonságos közlekedésre nevelése legalább olyan fontos a végcél tekintetében. Azaz, hogy a lehető legkevesebb közlekedési baleset történjen az utakon, és a lehető legkevesebb gyermekbaleset történjen. A KÖBE (Közép-Európai Kölcsönös Biztosító Egyesület) ebben nyújt most módszertani segítséget szülőknek és pedagógusoknak. 

E-könyvvel a biztonságos közlekedésre nevelésért

A biztosító oldaláról e-könyv formájában letölthető kiadvány számos közlekedési szituációt, konkrét gyakorlati példákkal megtámogatva veséz ki. Ismerteti közlekedés résztvevőit, figyelembe veszi az életkori sajátosságokat. Legfontosabb üzenetük, hogy a közlekedés olyan rendszer, amely a résztvevők együttműködésén alapul. Ennek alapot adnak a szabályok, de ugyanilyen fontos az is, hogy kiszámítható eseményekkel legyen dolgunk. Ugyanakkor mindig számítani kell a kiszámíthatatlan eseményekre is. Ebből is látszik, hogy nem egyszerű dolog a közlekedés.

kobe2

Életünk első éveiben a közlekedést nem tanuljuk, az ezzel kapcsolatos ismereteink csak úgy ránk ragadnak. Majd később, iskolai keretek között, illetve a jogosítvány megszerzése során kerül rendszerezésre, épül a közlekedési szabályok struktúrájába az addig megszerzett ismeret, tudás.

Fontos a példamutatás

A kiadvány kiadója arra biztatja a szülőket és tanárokat, hogy szánjanak figyelmet arra, hogy átadják a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos legfontosabb információkat. Ezek elsősorban ovisok, kisiskolások esetén jelentenek segítséget, a nagyobbaknak már kialakult szokásaik, rítusaik vannak, amelyek e célra is használhatóak. Harmadik, negyedik osztályos kortól már komoly beszélgetések témája is lehet a közlekedés.

Az e-könyvben kiemelten felhívják a figyelmet a következetesség jelentőségére. A példamutatásnak e tekintetben is hangsúlyos szerepe van: amit teszünk, az minden esetben álljon összhangban az elmondottakkal, a szabályokkal. Ne tanítsuk mi áthágni a szabályokat!

kobe3

Az Óvjuk meg gyermekeinket a közlekedési balesetektől című kiadványban leírtak csak információk, nem tekintendők képzési programnak. A megismert technikákat szabadon lehet váltogatni, cserélni, színesíteni, alakítani és kombinálni. A kiadványban röviden összefoglalásra kerülnek azok a tudnivalók, amiket a már megismert életkori sajátosságok figyelembevételével javasolnak átadni, ehhez az átadás módszerében is segítséget nyújtanak.

Az Óvjuk meg gyermekeinket a közlekedési balesetektől e-könyvet innen lehet letölteni.

(A képek a KÖBE 2012-es közlekedésbiztonsági rajzpályázatának nyertes munkái)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten